På årets sidste aften skal der noget særligt på bordet, og i den kategori passer en rosastegt oksefilet glimrende ind. Den smager herligt med en god rødvinssauce, men hvis du foretrækker det, kan du også servere den med eksempelvis bearnaisesauce eller pebersauce.
Husk at tage oksefileten ud af køleskabet en times tid inden, at du skal tilberede den.
6-8 personer
Ingredienser
1 oksefilet, ca. 1,5 – 2 kg
Smør og olie til stegning
3-4 timiankviste
Salt og peber
Rødvinssauce:
1 løg
2 fed hvidløg
1 gulerod
Olie til stegning
3-4 kviste timian
8 dl okse- eller kalvefond
4 dl rødvin
40 g koldt smør i tern
Salt og peber
Sådan gør du
Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
Rids krølfedtet på toppen af oksefileten på kryds og tværs med en skarp kniv, og krydr med salt og peber.
Varm smør og olie på en pande, tilsæt timiankviste, og brun oksefileten grundigt på alle sider.
Læg oksefileten i et ovnfast fad, og sæt det i ovnen i ca. 40 minutter, til kødet har en kernetemperatur på 57-58 grader for rosa.
Lad oksefileten hvile utildækket i 15 minutter inden udskæring.
Rødvinssauce:
Pil og hak løg og hvidløg. Skræl guleroden, og skær den i grove tern.
Steg alle tre dele i olie i en gryde, til løgene er klare. Tilsæt timian og rødvin, og kog ind til det halve. Kom fonden ved, og kog atter ind til det halve. Sigt grøntsagerne fra, og kog atter ind, til saucen har en passende smagsintensitet.
Montér saucen med smør – dvs. pisk kolde smørtern i saucen et efter et. Bemærk, at saucen ikke må koge efter, at den er monteret med smør.