Sådan steger du den perfekte bøf – metoden, der aldrig slår fejl

Åhh. Den perfekte bøf. Perfekt rosa i midten. En god stegeskorpe og en karamelliseret overflade. 


At stege den perfekte bøf er en kunst i sig selv – en kunst, der skal læres og øves, før man mestrer den.


Når det er sagt, er der et par tricks, der gør det markant nemmere at hæve din succesrate med perfekte bøffer. Så hæng på, for her i artiklen guider jeg dig igennem, hvordan du kan stege din bøf helt perfekt hver gang. 

Start med et godt stykke kød 

Før du overhovedet tænker på, hvor varm din pande skal være, hvornår du skal salte bøffen og om der skal rosmarin eller timiankviste på panden sammen med bøffen, skal du have fat i et godt stykke kød. 


Hop en tur ned til din lokale slagter og få ham til at skære nogle gode stykker kød til dig. Gerne med en tykkelse omkring de 2 ½ - 3 centimeter hver. 


Bøfferne, du køber i supermarkedet, er ofte for tynde. Og de giver dig absolut ikke de bedste betingelser for at ramme den perfekte bøf. En ulv i fåreklæder er stadig en ulv – og en bøf af en dårlig kvalitet kan ikke reddes med et par gode tips. En god bøf kræver et godt stykke kød. 

Tag kødet ud af køleskabet en time før tilberedningen

Du har nu købt dit lækre stykke kød, og du kan næsten ikke vente med at stege din bøf. 


Cirka en time før du planlægger at smide bøffen på panden, skal du tage den ud af køleskabet, så den når stuetemperatur. 


Det, der sker, når bøffen er køleskabskold, er, at panden bliver kølet ned. Og frem for at få en lækker stegeskorpe, ender bøffen i stedet med at koge i sit eget saft. Det ønsker vi ikke. 

Nu skal bøffen steges: Sådan gør du

Nu skal vi have bøffen på panden.


 1. Før den ryger på panden, så krydrer gerne dine bøffer med en god flagesalt.

 2. Find din bedste pande frem. Gerne en god støbejernspande eller en pande af pladejern, da de kan opnå væsentligt højere temperaturer, end de klassiske non-stick pander.

 3. Når din pande er godt varm, smider du dine bøffer på. Har du valgt en god bøf, behøver du ikke fedtstof. Lad i stedet bøffen ligge og danne en god stegeskorpe.

  Det kan være fristende at løfte og bevæge panden – men lad den bare ligge. Proteinerne karamelliseres og giver den gode smag. 

 4. Når stegeskorpen er dannet, vil du nemt kunne vende bøffen og få stegeskorpen på den anden side. 

 5. Herefter kan du tilføje krydderier som smør, timian eller rosmarin og måske lidt hvidløg. 

  Den helt perfekte, medium rare, bøf har en kernetemperatur på 52 grader. Er du helt grøn ude i røde bøffer, kan det godt betale sig at investere i et stegetermometer. Når du er mere øvet, kan du selv mærke dig frem til, om bøffen har fået nok. 


  En god tommelfingerregel er, at du giver bøffen ét minut for hver centimeters tykkelse på hver side.

  Det sværeste skridt – lad bøffen hvile

  Bøffen er taget af panden, og du kan næsten ikke vente med at sætte tænderne i den. Men træk lige vejret og tag eventuelt en tår af den rødvin, du vil drikke dertil. Bøffen skal lige have lov at hvile i cirka fem minutter. 


  Når bøffen får lov at hvile, fordeler saften sig ud i hele bøffen – og så slipper du for, at saften ryger ud på tallerkenen og gennemvæder resten af måltidet. 

  Opskriften på perfekte bøffer:


  1. Tag bøffen ud af køleskabet en times tid før tilberedning
  2. Varm en god grillpande, støbejernspande eller jernpande op
  3. Salt bøffen med flagesalt på begge sider
  4. Når panden er rygende varm, smides bøffen på panden. Der dannes nu en god stegeskorpe.
  5. Efter ca. 3 minutter vendes bøffen og steges på den anden side
  6. Tilsæt en god klat smør, krydderurter og hvidløg
  7. Når bøffen har fået i alt 2-3 minutter på hver side, tages den af panden og lægges på en rist. Den skal have en kernetemperatur på ca. 52 grader.
  8. Lad bøffen hvile i ca. 5 minutter. Kværn frisk peber på begge sider og server straks.

  ← Ældre indlæg Nyere indlæg →