Sådan laver du mad i en emaljeret støbejernsgryde
En emaljeret støbejernsgryde er et stykke køkkengrej, du kun behøver at købe én gang.
Den kan klare næsten alt — fra simreretter og bagning til stegning og dampning — men den fortjener også lidt omtanke, så du får det bedste ud af den.
Her får du en guide til, hvordan du bruger en emaljeret støbejernsgryde og sikrer dig, at den holder hele livet.
Før første brug
Inden du tager gryden i brug første gang, skal du vaske den i varmt vand med lidt sæbe og en blød børste eller ridsefri svamp.
Tør den grundigt af med det samme.
På grund af emaljen kræver støbejernsgryden ingen seasoning som råt støbejern, så du kan gå i gang med madlavningen med det samme.
Opvarmning
Start altid med lav til middel varme, og lad gryden varme gradvist op med stegeolie i.
Brug aldrig boost- eller power-funktion på induktionskomfur, og undgå hurtige temperaturskift; det er unødvendigt og kan skade emaljen.
Når gryden først er varm, holder den temperaturen stabilt og fordeler varmen jævnt.
Det betyder, at du kan tilberede maden på lavere blus og stadig få perfekte resultater.
Husk blot ikke at lade gryden stå tom på et tændt blus i mere end 3–5 minutter — så undgår du overophedning og passer godt på emaljen.
En støbejernsgryde holder langt bedre på varmen end de fleste gryder – derfor behøver du sjældent skrue helt op for blusset.
Brug og ovn
Gryden kan bruges på induktion, el, gas og keramiske kogeplader, og den tåler ovn op til 290 °C.
Hvis du sætter den i ovnen, skal den stå på en rist, ikke direkte på ovnens bund.
Desuden anbefaler vi at bruge bagepapir, hvis du bruger gryden til at bage grydebrød i:
Det passer på emaljen, men også på dig.
Du kan nemlig bruge bagepapiret til at sænke dejen ned i gryden, så du ikke brænder dig på grydens sider.
Den rette håndtering
Når du flytter gryden, skal du løfte den — ikke skubbe den hen over bordet eller kogepladen.
Emaljen er utrolig slidstærk, men tåler ikke slag og stød.
Brug redskaber af træ, silikone eller plast i gryden; undgå metalredskaber, som kan ridse eller slå emaljen løs, og undlad at banke skeer og paletter mod kanten.
Skabt til en livstid
Emaljen i gryden er af højeste kvalitet og påført i hånden hos vores franske producent, der har udført det håndværk siden 1920’erne.
Hvis du passer godt på din støbejernsgryde, vil den holde i mange, mange år — og levere de samme gode resultater, hver gang.
For du kan ikke slide emaljen op ved normalt brug.
Men skulle uheldet være ude, og emaljen får et slag, så den slår revner, må gryden ikke bruges længere.
Det er dog sjældent nødvendigt at bekymre sig om, for hvis du behandler den efter forskrifterne, har du en gryde, du får glæde af resten af livet.
Er maden lavet, og det er tid til rengøring? Se vores guide til rengøring her.
Fik du ikke svar på alt?
Så sidder en af vores produkteksperter klar til at hjælpe dig: