Gryder og pander: Emaljeret vs. ubehandlet støbejern - Gastrotools.dk

Gryder og pander: Emaljeret vs. ubehandlet støbejern

Emaljeret støbejern og ubehandlet/rå støbejern består af den samme kerne, men er vidt forskellige når det kommer til, hvordan du skal bruge og pleje dem.

Hvis du er på udkig efter en støbejernsgryde eller støbejernspande, vil du opdage, at der generelt findes to slags: emaljeret støbejern og ubehandlet støbejern. Begge dele er fantastisk til at holde på varmen og giver en smuk stegeskorpe, perfekt braisering eller stegning af grøntsager. 

Selvom de måske kan ligne hinanden, så er der en afgørende forskel på emaljeret og ubehandlet støbejern - nemlig deres overfladebehandling / belægning. 

Hvad er emaljeret støbejern?

Emaljeret støbejern er sådan set bare støbejern, som har fået et lag ovenpå, som beskytter gryden eller panden. Dette ydre lag er en emalje, som minder om glas og dækker hele overfladen af gryden, kasserollen eller stegepanden. 

Emaljeret støbejern kommer oftest med et cremefarvet eller sort indre og et ydre i alverdens forskellige farver. Du vil typisk opleve, at mange støbejernsgryder er emaljeret, mens støbejernspander både kan være emaljerede og ubehandlede. 

Emaljeret støbejern er en fornøjelse at lave mad med, fordi det forener de gode varmegenskaber fra støbejernet med den beskyttende og mere glatte overflade fra emaljen. En emaljeret støbejernsgryde er perfekt til at stege eller braisere kød, sautere grøntsager og bagning af brød. Du kan tage støbejernsgryden direkte fra komfuret og ind i ovnen, og du kan selv vælge din yndlingsstørrelse. 

Når det kommer til rengøring, bør du blot bruge varmt vand og sæbe - og aldrig komme støbejernsgryden i opvaskemaskinen. Desuden bør du undgå metalredskaber og holde dig til træ, silikone eller plastik, når du laver mad i emaljeret støbejern, så du ikke beskadiger emaljen. Emaljeret støbejern er fantastisk til at lede varme, så du får sjældent brug for høj varme. 

Hvad er ubehandlet støbejern?

Støbejern er en legering bestående af både jern og kulstof, som giver fantastisk slidstærkt og holdbart kogegrej. Der er ingen belægning på ubehandlet / rå støbejern, så du skal selv brænde en rå støbejernspande ind i olie, inden du tager den i brug - og sørge for løbende at opretholde pandens belægning med olie. 

Mange kokke - og hjemmekokke - elsker rå støbejern, fordi det nærmest er umuligt at ødelægge. Ligesom emaljeret støbejern, er rå støbejern perfekt til at lave den perfekte stegeskorpe på en bøf, stege grøntsager eller en god simreret. Støbejern kan komme i ovnen og på grund af de gode varmeegenskaber, anbefaler vi, at du laver mad over medium-varme. 

Syreholdige madvarer som tomat, vin, eddike og citrus kan fjerne den seasoning (olie-belægning), som du har opbygget på din rå støbejernspande. Derfor anbefaler vi, at du tilbereder syreholdig mad i emaljeret støbejern. Hvis du alligevel har brugt din rå støbejernspande, så anbefaler vi, at du brænder den ind med olie igen. 

Det kræver lidt mere at passe på rå støbejern ift. emaljeret. Det er vigtigt, at du opretholder en god seasoning, dvs. at du brænder panden ind med olie indimellem - og sørger for at smøre panden med et tyndt lag olie, når du har brugt den, så den ikke ruster. 

Selvom det er relativt nemt overstået, så kræver ubehandlet støbejern væsentligt mere omsorg og opmærksomhed sammenlignet med emaljeret støbejern. 

Emaljeret støbejern vs. ubehandlet støbejern: Hvad er bedst?

Emaljeret støbejern er ikke nødvendigvis bedre end ubehandlet støbejern - og omvendt. Begge typer er fantastiske at have i køkkenet, men hvis du absolut skal vælge en, så overvej følgende:

Hvis du ikke bryder dig om at bruge tid på pleje og vedligeholdelse - og samtidig gerne vil have en lidt glattere overflade, som også kan tåle syreholdige madvarer (tomat, vin, eddike, citrus), så skal du vælge emaljeret støbejern.

Hvis du er okay med at give din stegepande lidt ekstra pleje - og samtidig leder efter en pande, som kan sættes på bålet eller grillen og i øvrigt næsten ikke kan gå i stykker, så skal du vælge ubehandlet / rå støbejern

Hvis du allerede har en stegepande i jern, pladejern eller carbonstål (eks. en jernpande som denne), så anbefaler vi, at du supplerer med en emaljeret støbejernspande til alle de ting, som skal simre med meget væske, eller når du tilbereder syreholdig mad. 

Se vores udvalg gryder og pander her

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke