Hvad er forskellen på emaljeret og råt støbejern?

Emaljeret støbejern og ubehandlet/råt støbejern består af den samme kerne, men er vidt forskellige, når det kommer til, hvordan du skal bruge og pleje det.

Hvis du er på udkig efter en støbejernsgryde eller støbejernspande, vil du opdage, at der generelt findes to slags: emaljeret støbejern og ubehandlet støbejern. 

Begge dele er fantastiske til at holde på varmen og giver en smuk stegeskorpe, perfekt braisering eller stegning af grøntsager. 

Selvom de måske kan ligne hinanden, så er der en afgørende forskel på emaljeret og ubehandlet støbejern – nemlig deres overflade. 

Hvad er emaljeret støbejern?

Emaljeret støbejern er sådan set "bare" støbejern, som har fået et lag ovenpå, som beskytter gryden eller panden.

Dette ydre lag er en emalje, som minder om glas og dækker hele overfladen af gryden, kasserollen eller stegepanden.

Emaljeret støbejern kommer oftest med et cremefarvet eller sort indre og et ydre i alverdens forskellige farver.

Du vil typisk opleve, at mange støbejernsgryder er emaljerede, mens støbejernspander både kan være emaljerede og ubehandlede.

Madlavning med emaljeret støbejern

Emaljeret støbejern er en fornøjelse at lave mad med, fordi det forener de gode varmegenskaber fra støbejernet med den beskyttende og glatte overflade fra emaljen.

Emaljeret støbejern er fantastisk til at holde på varmen, så du får sjældent brug for høj varme.

En emaljeret støbejernsgryde er perfekt til at stege eller braisere kød, sautere grøntsager og bage brød – og modsat ubehandlet støbejern tåler det syreholdig mad, eksempelvis tomatsauce, citrus eller retter med vin.

Du kan tage støbejernsgryden direkte fra komfuret og ind i ovnen og derfra på middagsbordet.

Vedligehold af emaljeret støbejern

Når det kommer til rengøring, bør du blot bruge varmt vand og sæbe – og aldrig komme støbejernsgryden i opvaskemaskinen.

Desuden bør du undgå metalredskaber og holde dig til træ, silikone eller plastik, så du ikke beskadiger emaljen.

Hvis du passer godt på din emalje, så har du et stykke køkkenværktøj, der følger dig hele livet.

Hvad er ubehandlet/råt støbejern?

Støbejern er en legering bestående af både jern og kulstof, som giver slidstærkt og holdbart kogegrej – og dette materiale udgør hele panden eller gryden, når der er tale om ubehandlet støbejern.

Ubehandlet støbejern ser man hyppigst i støbejernspander.

Da der ikke er belægning på ubehandlet/råt støbejern, skal du selv brænde en rå støbejernspande ind i olie, inden du tager den i brug – og sørge for løbende at opretholde belægningen med olie.

Mange kokke og hjemmekokke elsker råt støbejern, fordi det nærmest er umuligt at ødelægge.

Madlavning med råt støbejern

Ligesom emaljeret støbejern, er råt støbejern perfekt til at lave den perfekte stegeskorpe på en bøf eller stege grøntsager.

Støbejern kan komme i ovnen, og på grund af de gode varmeegenskaber anbefaler vi, at du laver mad over middelvarme.

Syreholdige madvarer som tomat, vin, eddike og citrus kan fjerne den seasoning (oliebelægning), som du har opbygget på din rå støbejernspande. 

Derfor anbefaler vi, at du tilbereder syreholdig mad i emaljeret støbejern. 

Vedligehold af råt støbejern

Det kræver lidt mere at passe på råt støbejern sammenlignet med emaljeret. 

Det er vigtigt, at du opretholder en god seasoning, dvs. at du brænder panden ind med olie indimellem - og sørger for at smøre panden med et tyndt lag olie, når du har brugt den, så den ikke ruster.

Selvom det er relativt nemt overstået, så kræver ubehandlet støbejern væsentligt mere omsorg og opmærksomhed sammenlignet med emaljeret støbejern, ligesom det heller ikke kan vaskes af med sæbe, da det fjerner seasoning.

Hvad er bedst?

Emaljeret støbejern er ikke nødvendigvis bedre end ubehandlet støbejern – og omvendt.

Begge typer er fantastiske at have i køkkenet, men hvis du skal vælge en, så overvej følgende:

Hvis du er okay med at give din stegepande lidt ekstra pleje – og samtidig leder efter en pande, som kan sættes på bålet eller grillen, så skal du vælge ubehandlet/råt støbejern.

Hvis du ikke bryder dig om at bruge tid på pleje og vedligehold – og samtidig gerne vil have en lidt glattere overflade, som også kan tåle syreholdige madvarer og opvask med sæbe, så skal du vælge emaljeret støbejern.

Emaljeret støbejern er også den type, der fungerer bedst som gryde, fordi den emaljerede overflade ikke påvirkes af væske og langtidssimrende retter.

Er du på udkig efter en ny tilføjelse til køkkenet i støbejern? Så find det her.

Fik du ikke svar på alt?

Så sidder en af vores produkteksperter klar til at hjælpe dig:

Skriv til os