Gravad laks er en klassiker på påske- eller julefrokostbordet. Den ser imponerende ud, og så smager den fantastisk. Det bedste af det hele er, at den er nem at lave, og så kan både laks og rævesauce tilberedes på forhånd.
Brug kun laks af den bedste kvalitet, og frys den i 24 timer, før du skal bruge den, for at undgå eventuelle parasitter. Tø den dernæst langsomt op i køleskabet.
8-10 personer
Ingredienser
800 g lakseside med skind
25 g havsalt
1 knsp. stødt anis
1 knsp. stødt fennikel
1 knsp. stødt kommen
50 g brun farin
6 spsk. tørret dild
Rævesauce:
3 spsk. brun farin
3 spsk. dijonsennep
2 spsk. god eddike, fx hvidvinseddike
1-2 spsk. tørret dild
1 dl smagsneutral olie
Salt og peber
Sådan gør du
Fjern fiskeskæl og eventuelle fiskeben (få evt. din fiskehandler til at gøre det for dig).
Bland salt, stødt anis, stødt fennikel, stødt kommen og brun farin. Læg laksesiden med skindsiden nedad på et fad, og fordel blandingen oven på. Drys til sidst med tørret dild.
Dæk fadet med husholdningsfilm, og sæt det på køl i ca. 48 timer.
Skær laksen i tynde skiver ved servering, og nyd den med ristet brød og rævesauce.
Rævesauce:
Pisk alle ingredienserne sammen, og smag til med ekstra sennep, eddike eller brun farin hvis nødvendigt samt salt og peber.