Køkkenknive: Sådan vælger du den helt rette - Gastrotools.dk

Køkkenknive: Sådan vælger du den helt rette

Er det tid til at udvide repertoiret med nye køkkenknive? Står du og skal investere i en køkkenkniv, kan udbuddet hurtigt blive overvældende, og i dag findes der et hav af køkkenknive til et hav af forskellige formål. Er du i tvivl om, hvor du skal lægge dine penge? Så hæng på her et øjeblik. 

I denne artikel guider jeg dig gennem de forskellige typer knive, du kan vælge imellem – og så får du mine bud på, hvilke der er de rette at investere i. 

Her hos Gastrotools forhandler vi hele otte forskellige knive, så det er intet under, at du måske er i tvivl om, hvilken der passer til dine behov. Men bare rolig – når du har været igennem guiden her, skulle valget gerne (næsten) give sig selv. 

Få styr på det basale: Hvilken kniv skal jeg starte med?

Du kommer rigtig langt med to knive i køkkenet – så længe, det altså er de rigtige.. En god kokkekniv, der kan klare cirka 90% af alle skæreopgaver. En god utility kniv kan klare det sidste. 

Når du skal investere i en ny kniv, skal du altså se på, hvad du har i køkkenet i forvejen –  og hvilke behov, du mangler at få dækket ind. 

Overvej også:

  • Vil du klare dig med så lidt udstyr, som muligt? 
  • Eller vil du have en kniv til hver type opgave? 

Vil du have mindst muligt udstyr, kan en kokkekniv som vores Gyuto være det perfekte sted at starte. Har du allerede en god kokkekniv? Så vil jeg lede dig videre til vores Utility kniv, som effektivt klarer en lang række opgaver i køkkenet. 

Materialet er ikke ligegyldigt: Derfor skal du vælge en køkkenkniv med hårdt stål

Når du læser om de forskellige knive, vil du ofte se, at man taler om “hårdhed” i stålet. Vi behøver ikke komme med den helt lange tekniske forklaring om skalaen, men helt grundlæggende er det sådan, at jo hårdere stålet er, jo længere holder det sig skarpt. 

En køkkenkniv fra dit lokale supermarked til et par hundrede kroner vil typisk have en hårdhed omkring 54-55 HRC. Det betyder, at den vil blive sløv efter ganske kort tid. 

Det er carbonindholdet, der gør forskellen

En god køkkenkniv er lavet af stål med højt kulstofindhold – det kunne være VG-10, som vi selv bruger hos Gastrotools. Det høje kulstofindhold betyder, at de holder sig skarpe i meget længere tid og kræver mindre vedligeholdelse. Hårdheden ligger omkring 60-62 HRC på Rockwell-skalaen. (Rockwell-skalaen er en international skala, der måler materialers hårdhed.)

Så hvorfor var det nu lige, at du skal vælge en køkkenkniv med hårdt stål? 

Det skal du, fordi ingen af os gider at rende ned og få slebet vores knive hele tiden – og det undgår du, hvis du går efter knive i hårdt stål. 

Hvilken kniv skal du vælge? Det kommer an på, hvad du har

Hvis du vil starte helt fra bunden med at vælge en god kniv, så skal du, som sagt, starte med en kokkekniv. Her er kokkeknive som Gyuto eller Santoku gode bud. 

Når du har en god kokkekniv, kan du udvide din samling med en utilitykniv eller en god urtekniv. 

Når du har de to knive, kommer dine næste indkøb an på dine behov. 

Er det dig, der står og skærer stegen for derhjemme? Så vil du være glad for en god forskærer, der sikrer den perfekte udskæring.

Er behovet mere til at flække de varme boller søndag morgen? Så er det måske snarer en god brødkniv, du skal kigge nærmere på. 

Sidder du nu og får lyst til en af hver, så har vi faktisk lavet tre forskellige pakkeløsninger. 

The Essential Collection, The Complete Collection og The Ultimate Collection. Som navnene antyder, er de til hvert sit behov. 

Før du smutter, så be’r jeg dig om aldrig at gøre det her ved dine knive

… og inden vi runder denne artikel af, så vil jeg lige komme med en sidste bøn.


Lige så fristende det måtte være bare at smide knivene i opvaskemaskinen sammen med resten af servicen efter en god middag, så lad for guds skyld vær. 

For det kan godt være, at vi har gjort os umage for at vælge de absolut bedste materialer itl vores køkkenknive – sandheden er bare, at selv de bedste materialer bliver slidt med tiden, og den process bliver speedet godt og grundigt op med en jævnlig tur i opvaskeren. Så grib børsten selv og giv dine knive længere levetid. 

Undgå trætte køkkenknive – snup vores guide til at vedligeholde dine elskede knive lige her →

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som...

Læs mere
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke