En introduktion til de forskellige køkkenknive - Gastrotools.dk

En introduktion til de forskellige køkkenknive

Her hos Gastrotools finder du et væld af forskellige knive. Men hvornår er det, at du skal bruge en utility kniv fremfor urtekniven. Og kan jeg bruge grøntsagskniven til andet end bare at hakke grøntsager?


Alt det og meget mere får du svar på her. 

Kokkekniven - kniven, du kan bruge til 90% af alt dit daglige køkkenarbejde

Kokkekniven er køkkenets svar på en schweizerkniv. Du kan bruge den til næsten alt arbejdet i køkkenet. Alt efter hvilken kokkekniv du har fat i, vil bladet være fra 15-30 centimeter og have en “lige” ryg. Fælles for de fleste kokkeknive er, at de har en solidt skafte, der gør kniven behagelig at have i hånden i længere tid. 


Hos Gastrotools forhandler vi to forskellige kokkeknive. Den meget “klassiske” Gyuto Kokkekniv og den asiatiske kokkekniv, Santoku kokkekniv. 


Du kan bruge kokkeknive til 90% af alt arbejdet i køkkenet - men der, hvor du oftest bruger den, er skæreopgaver, hvor du bruger knivens vuggeskær. Altså her, hvor du har knivsbladet i skærebrættet og så bruger knivens brede klinge til at køre af på knoerne. 


Kokkekniven er den første kniv, du skal investere i, hvis du gerne vil have lidt bedre udstyr i køkkenet end det, du har den dag i dag. 

Utilitykniven - en hybrid mellem urte- og kokkekniven

Tager vi et kig på utilitykniven, så er det en lidt spøjs kniv, der bedst kan beskrives som en hybrid mellem en urte- og kokkekniv. 


Vores model har et blad på 12 centimeter, hvilket gør den ideel til både at hakke løg og skære grøntsager, men den kan også fint bruges til at udbene fjerkræ, filetere fisk og arbejde med råvarer i hånden, som du ville gøre med en urtekniv. 


Det er en mindre kniv end en kokkekniv, hvilket for mange kan gøre den nemmere at arbejde med i køkkenet, og er derfor et godt alternativ til den meget alsidige kokkekniv. 

Urtekniv - din bedste ven, når du arbejder med grøntsager

En urtekniv er tiltænkt arbejdet, der foregår i hånden. Med blad på 9 cm er den nem at håndtere, og du kan derfor stå med urter og grøntsager og skære det i mindre stykker eller turnere frugt. 

Med det sagt kan du også sagtens bruge en urtekniv til arbejdet på skærebrættet.

Grøntsagskniv - perfekt til snitteopgaver

Har man ikke stået med en grøntsagskniv i hånden før, kan man hurtigt bliver overvældet af dens lidt voldsomme udseende. Men af alle knive du kan komme i nærheden af, er grøntsagskniven den sikreste, eftersom den ingen spids har. 


Grøntsagskniven har et bredt blad, der er 18 centimeter langt, hvilket gør snitteopgaver nemme. Med et lille vuggeskær er det nemt at holde bladet i skærebrættet og støtte det mod knoerne. 


Slutteligt er det netop værd at nævne, at den store, brede klinge gør kniven ekstra nem for den utrænede i køkkenet at anvende.

Forskæren - en alsidig kniv, der kan bruges til meget mere end bare at skære for

En forskærerkniv er typisk kendt for “bare” at være kniven, man bruger til at lave udskæringer med. Men det er lidt en skam. 


Med et langt, smalt blad og et let vuggeskær kan din forskærerkniv lige så godt bruges til at skære grøntsager som din kokkekniv

Udbener - til udskæring af fisk, fjerkræ og kød

Vi var lidt omkring det ved utilitykniven, men vil du have den ægte vare til at udbene fjerkræ og fisk, skal du have fat i en udbenerkniv. 


Den er lavet til ét formål - at udbene og filetere mad. Den har et blad, der er smalt og kurvet - og så er den til forskel fra eksempelvis utilitykniven helt stiv, hvilket gør, at den føles helt sikker i din hånd, når du udbener kød. 

Brødkniv - et allemandseje 

Ja, brødkniven behøver ikke den store introduktion. En brødkniv har et typisk savtakket blad på 15-22 cm (vores er 21), og så bruges den til at skære gennem bagværk. Det takkede blad gør, at kniven nemt bryder gennem korpen og skærer præcist uden at ødelægge indmaden af det bagværk, du skærer. 


Som du kan fornemme, er der en del knive, der overlapper hinanden og kan bruges til flere forskellige funktioner. Af samme grund har vi også lavet forskellige knivsæt, som dækker forskellige behov. Se alle vores knivsæt her.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Hvordan bliver et forklæde produceret?  Kom med en tur til det nordlige Frankrig, hvor vi producerer vores hørforklæder, på en fabrik med mere end 150 års...

Læs mere
Pleje af egetræsskærebrætter

Pleje af egetræsskærebrætter

En af de største fordele ved et skærebræt i egetræ er, at det holder i mange år, hvis du passer ordentligt på det. Derfor er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke