Hvad er forskellen på 3-ply og 5-ply

Hvad er forskellen på 3-ply og 5-ply

Gryder og pander i rustfrit stål består af forskellige typer metal - lagt i lag. 

Så den åbenlyse forskel imellem 3-ply og 5-ply er selvfølgelig antallet af lag

Men hvad er der ellers af forskelle - og hvor stor en betydning har antallet af lag? 

Det vil vi tage dig igennem nedenfor, hvor vi kigger på både fordele og ulemper ved disse to typer konstruktioner i rustfrit stål. 

Hvad er 3-ply rustfrit stål? 

Betegnelsen 3-ply refererer til en konstruktion i 3 lag.

Disse tre lag består af to lag i rustfrit stål - med en kerne af aluminium, som giver gode varmeegenskaber. 

Fordele ved 3-ply 

  • Pris: 3-ply består af færre lag end 5-ply og er derfor også billigere. 
  • Vægt: Grundet de reduceret antal af lag, medfører dette også at 3-ply er en smule lettere. Dette gør det nemmere at håndtere kogegrejet - og nemmere at svinge maden rundt i panden. 

Ulemper ved 3-ply

  • Holdbarhed: I og med, at 3-ply kun består af tre lag metal gør det også kogegrejet mindre holdbart, da det er mere sårbart overfor ridser og hakker. Ofte bliver 3-ply desværre også produceret med metaller i dårlig kvalitet, hvilket forværer holdbarheden - og også varmeegenskaberne
  • Varmeegenskaber: 3-ply består af to lag færre aluminium end 5-ply og det går især ud over varmeegenskaberne. Disse gryder og pander fordeler varmen mere ujævnt, hvilket kan resulterer i såkaldte "hot-spots" hvor dele af overfladen bliver varmere end andre. Det medfører et ujævnt stegeresultat og mad, som brænder lettere på. 

Hvad er 5-ply rustfrit stål? 

5-ply rustfrit stål er en stærkt konstruktion i 5 lag - med 4 forskellige typer metal. 

Kernen består af 2 lag ren aluminium med en aluminiumslegering i midten - som giver exceptionelle varmeegenskaber.

Derudover består 5-ply selvfølgelig også af to slidstærke lag i rustfrit stål, som sikrer en glat og holdbar overflade. 

Læs mere om 5-ply konstruktionen her→

Fordele ved 5-ply

  • Varmegenskaber: De tre lag aluminium i 5-ply giver utrolige varmeegenskaber. Du får derfor perfekt varmledning og nem varmekontrol. Derudover fordeles varmen rundt i hele gryden eller panden, hvilket giver en mere jævn varme. Især vigtigt hvis du f.eks. laver risotto
  • Holdbarhed: Med gryder og pander i 5-ply, får du kogegrej, som vil holde resten af livet. Overfladen i rustfrit stål er utrolig slidstærk, og de tre lag aluminium sikrer en stærk kontruktion. 

Læs flere fordele ved at vælge kogegrej i 5-ply her→

Ulemper ved 5-ply

  • Pris: Ofte er 5-ply en smule dyrere end 3-ply, grundet de flere lag metal, som også ofte er i højere kvalitet. 
  • Vægt: De to ekstra lag - sammenlignet med 3-ply - giver også tungere kogegrej. Dog er disse gryder og pander stadig utroligt lette sammenlignet med f.eks. støbejern

Betyder antallet af lag noget? 

Det lette svar er - ja! 

Antallet af lag gør en verden til forskel når det kommer til varmeegenskaber og holdbarhed. 

Dette er også grunden til, at profesionelle kokke sværger til 5-ply

Selvom den billigere pris ved 3-ply kan være tiltalende - vurderer vi, at 5-ply er hver en krone værd. 

Du får gryder og pander med en utrolig holdbarhed og unikke varmeegenskaber som du kan have glæde af resten af livet. 

Er du klar til at opgradere dine gryder og pander - for sidste gang? 

Så udforsk vores 5-ply kollektion her→

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke