Så nemt er det at lave mad i en stegepande i rustfrit stål

Så nemt er det at lave mad i en stegepande i rustfrit stål

Hvorfor er pander i rustfrit stål så populære i professionelle køkkener? 

5-ply rustfrit stål er det mest alsidige materiale at lave køkkenværktøj i, da du praktisk talt kan lave alt heri.

Samtidig har rustfrit stål perfekt varmefordeling og temperaturkontrol - fri for PFAS og andre 'smarte belægninger'. 

Men hvorfor sværger så mange hjemmekokke stadig til nonstick-belægning? 

Måske fordi de ikke ved, hvor nemt det er at lave mad i rustfrit stål. 

Hvis du følger disse 7 simple tricks, kan du nemt stege alt lige fra spejlæg til klæbrig fisk - uden det sætter sig fast. 

1. Tag maden ud af køleskabet i god tid

Når du skal lave mad i rustfrit stål er der faktisk kun to ting du skal være opmærksom på: Temperatur og timing! 

Derfor er det super vigtigt, at du ikke lægger en iskold bøf på din varme pande - og det er der to årsager til. 

For det første vil pandens temperatur falde drastisk, hvilket gør at din pande nu er for kold til at give den rette slip-let effekt. 

For det andet kan denne drastiske ændring i temperaturen gøre, at din nye pande slås skæv, så varmefordelingen bliver ujævn. 

Derfor skal du tage din mad ud af køleskabet cirka en time før det skal tilberedes, så det når så tæt på stuetemperatur som muligt. 

2. Forvarm din pande

Som nævnt tidligere, er temperatur og timing afgørende for at kunne stege i rustfrit stål. Og netop derfor er det utrolig vigtigt, at du forvarmer din pande til den rette temperatur inden du tilføjer dine madvarer. 

Først skal din pande opvarmes ved lav varme i et par minutter, hvorefter du kan hæve varmen til middel varme - også i et par minutter. 

Men hvornår har panden den rette temperatur? 

Det kan du finde ud af ved at lave 'vandtesten'. 

3. Vandtesten

Vandtesten er en metode som du kan bruge til undersøge, om din pande har den rette temperatur. 

Du skal blot tilføje en lille smule vand på din varme pande, og her er der så 3 mulige scenarier, som fortæller dig om temperaturen skal justeres: 

1. Vandet fordamper

Hvis vandet fordamper så snart det rammer pandens overflade, betyder det, at panden ikke er varm nok. Du skal derfor lade panden varme op et par minutter endnu. 

2. Vandet eksploderer i små vanddråber

Hvis dette sker, betyder det, at din pande er en anelse for varm. Skru derfor en smule ned for varmen og vent et øjeblik. 

3. Vandet danser langsomt rundt på overfladen

Dette er hvad vi gerne vil se! Hvis vandet forbliver i en stor vanddråbe og danser langsomt hen over overfladen på panden, betyder det, at temperaturen er perfekt

Og bare rolig. Med tiden bliver du bedre og bedre til at opvarme din pande, så du ikke behøver at lave vandtesten, hver gang du skal kokkerere. 

4. Tilføj olie

Fedtstof skal der til, når du laver mad i rustfrit stål. Det er nødvændigt for at lave en barierer imellem de klæbrige proteiner i dine madvarer, og porerne i stålets overflade. 

Det er vigtigt, at olien når samme temperatur som selve panden inden maden bliver tilføjet.

Når olien har den rette temperatur, vil den bølge hen over overfladen

5. Tilføj madvarer

Nu er tiden kommet til, at du skal tilføje dine (stuetempererede) madvarer. 

Og husk, at hvis du f.eks. lægger en bøf på panden, så læg den altid væk fra dig selv. På den måde undgår du at få varm olie ud over dig. 

6. Tålmodighed

Nu til det (måske) vigtigeste punkt. Tålmodighed! 

Selvom det kan være utrolig fristende at tjekke den lækre stegeskorpe på din bøf, eller tjekke om dit spejlæg snart er færdigtilberedt, så er du nødt til at have masser af tålmodighed nu! 

Lige nu er Maillard-reaktionen nemlig i fuld gang, hvilket giver dine proteiner den lækre stegeskorpe - og så snart dette er sket, vil dine madvarer slippe panden af sig selv. 

7. Går god smag til spilde?

Hvis du har fulgt disse tips indtil nu, står du forhåbentligt tilbage med perfekt tilberedt mad, som let slap pandens overflade. 

Men alligevel vil der være steder på panden, hvor der sidder protein fast.
Dette er hvad man kalder en fond, og det kan give dig en masse fantstisk ekstra smag. 

Så hvorfor ikke kaste dig ud i at lave en lækker pandesauce med din fond, mens dit kød alligvel skal hvile? 

Klar til at komme i gang?

Udforsk vores gryder og pander i rustfrit stål her→

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke