Hvad er en jernpande? - Gastrotools.dk

Hvad er en jernpande?

Jernpander kendes under mange navne med samme betydning - herunder carbonstål, kulstofstål, kulstål eller pladejern, som alle er betegnelser for samme fantastiske stegepandetype. 

Jernpander kombinerer de fantastiske egenskaber fra rustfrit stål og støbejern. Med udgangspunkt i jern og kulstof får panden sine fantastiske varmekontrol og hurtig opvarmning ligesom rustfrit stål, men samtidig med utrolig varmelagring naturlig nonstick, som du kender det fra støbejern.

Jernpander er kendt fra det europæiske køkken gennem flere hundrede år - og særligt blandt professionelle - men er i nyere tid blevet et populært valg for hjemmekokke. Hvis du aldrig har prøvet en jernpande før - eller måske slet ikke hørt om dem, så er du kommet til det rigtige sted.

Læs med og bliv klogere på alle egenskaberne og hvorfor en jernpande/carbonstålpande er et must-have i dit køkken!

Se vores udvalg af gryder og pander her

Hvorfor en jernpande/carbonstålpande?

Jernpander kan tåle op til 650 C, har en god vægt og en utrolig varmekontrol, hvilket betyder, at panden responderer på skiftende temperaturer hurtigt. Det er en af de mest sikre og alsidige pander, man kan få, da du både kan bruge jernpanden på komfuret, i ovnen, på grillen og endda direkte over ild. 

Hvad er jernpander lavet af?

Meget lig støbejern, består jernpander/carbonstålpander af en legering af jern og kulstof, som både gør carbonstål lettere og ofte stærkere end støbejern, som har en lidt anderledes sammensætning af jern og kulstof. 

Hvad giver jernpanden sin mørke farve?

Når du modtager en ny jernpande eller carbonstålpande (det er to synonymer for det samme), vil du bemærke, at panden er sølvfarvet. Når du tager panden i brug, giver den første seasoning og laver mad på den, vil du opdage, at den bliver mørkere, jo mere du bruger den. Farven kan skifte undervejs, som panden behandles og gå fra brunlige henimod mere mørkeblålige nuancer. Det er helt naturligt - og skyldes, at den "belægning" panden får består af naturlige olier, som under opvarmning polymeriserer og dermed hærder, hvilket giver panden sin naturlige non-stick effekt. 

Er det en nonstick-pande? 

Jernpander kommer ikke med en nonstick-belægning, som du kender det fra moderne sliplet-pander. Fra produktionen giver vi panden et beskyttende lag af olie, som beskytter panden under transport og mod rust. Det lag skal vaskes af, inden den tages i brug. Over tid vil panden opbygge en naturlig nonstick eller sliplet-belægning.

Jo mere du bruger din jernpande, jo hurtigere vil den opbygge en god nonstick-overflade, så du kan tilberede selv de mest skrøbelige fisk. Efter den første behandling (seasoning) af panden, anbefaler vi, at du tilbereder fede madvarer i panden for at opbygge overfladen så godt som muligt - eks. bacon eller en god steak. 

Sådan laver du mad med en jernpande

Der er en grund til at jernpander er blevet enormt populære blandt både professionelle og hjemmekokke - her får du nogle af fordelene ved carbonstål/jernpander:

  • Stegeflade: Når din jernpande har opbygget en god nonstick-patina, kan du tilberede stort set alt i den. Vi anbefaler at du starter med at stege fedtholdige madvarer, som det første, når du har behandlet panden første gang (eks. bacon eller en god steak). 
  • Varmeresponsivitet: Hvis du nogensinde har prøvet at justere varmen under en dårlig stegepande, kender du måske frustrationerne ved at panden enten ikke bliver varm nok - eller at maden brænder på, selvom du lige har skruet ned for blusset. Det skal du ikke bekymre dig om i en jernpande - her kan du gå fra at stege en bøf ved høj varme til efterfølgende at skrue ned og komme smør på til "basting"
  • Styrke: Carbonstål har en utroligt stærk og holdbar konstruktion, som gør det muligt at lave mad over ekstremt høje temperaturer - endda direkte over ild. 
  • Alsidighed: Jernpandernes stærke konstruktion og varmeegenskaber kombineret med en god naturlig nonstick betyder, at du kan tilberede alverdens forskellige råvarer - og over alle varmekilder. 

Hvad er ulemperne ved jernpander / carbonstålpander?

Selvom vi ikke har kunnet finde nogle ting, som trækker ned, når du laver mad med en jernpande, er der alligevel to ting, du skal være opmærksom på, når du køber din første jernpande eller carbonstålpande:

  • Pleje / vedligehold: På grund af det høje indhold af jern, kan en carbonstålpande/jernpande ruste, hvis den udsættes for fugt (eks. efter rengøring). Derfor er den bedste metode til rengøring ganske enkelt at tage et stykke køkkenrulle og tørre panden af. Ligesom med støbejern, skal du undgå at bruge sæbe. Hvis der sidder lidt ekstra fast i panden, kan du skrubbe med groft salt eller evt. en smule varmt vand. Men vigtigst af alt - brug aldrig opvaskemaskinen.
  • Mad du bør undgå: Ligesom støbejern er carbonstål/jernpander ikke ideelle til meget syreholdige fødevarer. Store mængder tomater, eddike, vin eller citrusfrugter kan fjerne den naturlige nonstick (din seasoning) fra panden. Hvis det sker, skal du give den en nye seasoning.

Seasoning / behandling af jernpander

Jernpander / carbonstålpander skal have en seasoning, inden du tager panden i brug. Det er ganske enkelt et beskyttende lag hærdet olie på panden, som gør at maden ikke brænder fast, du undgår rust, og der opbygges en fantastisk naturlig nonstick. 

Du kan læse og se vores guides til seasoning af carbonstål /jernpander her på siden.

Hvis du er splittet over, om du bør tilføje en jernpande til din køkkenværktøjskasse, så husk på, at carbonstålpander ikke bare er endnu en pande - det er måske den mest alsidige stegepande du kan få, og når du har sat dig ind i, hvordan panden skal behandles, er den endda super nem at anvende. 

Læs vores guide til seasoning af jernpander

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som...

Læs mere
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke