Carbonstål-guide: Sådan opbygger du naturlig nonstick (seasoning)

Carbonstål-guide: Sådan opbygger du naturlig nonstick (seasoning)

Har du lige fået en stegepande i carbonstål ind af døren - eller overvejer du at anskaffe dig en? 

Uanset hvad, er det vigtigt at komme godt fra start med denne pande, så du kan få glæde af de mange fordele, der er ved dette fantastiske køkkenværktøj! 

Læs også: 5 grunde til at vælge en stegepande i carbonstål

Nøglen til at komme i gang med carbonstål er at opbygge et godt første lag "seasoning" - det er den behandling, som skal sikre naturlig non-stick. Vores stegepander kommer helt rå, hvilket betyder, at du har styringen med at opbygge den perfekte non-stick overflade, før du går i gang med at lave mad.

Et af de mest almindelige spørgsmål, vi får fra kunder, handler om, hvordan man behandler en jernpande / carbonstålpande korrekt, så det har vi lavet en fyldsgørende guide omkring nedenfor:

Hvad er seasoning?

For at få en glat overflade, der tilbereder maden jævnt, gør ingredienserne mere smagfulde og undgår fastbrændt mad, rust og korrosion, er du nødt til at behandle din nye pande i en proces der kaldes "seasoning" - det indebærer, at panden belægges med et tyndt lag olie. Denne olie fylder pandens små overfladeporer og gør det muligt at opnå naturlig nonstick.  

Efterhånden som du laver mad, vil fedtstofferne og olierne i din mad fortsætte med at fylde disse porer og opbygge et lag af polymeriseret olie, der skaber en glat overflade.

Vores jernpander har relativt små og overfladiske porer. Det betyder, at du får et solidt lag efter din første seasoning, og du vil have en super glat overflade i løbet af få behandlinger. Til sammenligning har rå støbejernspander dybe porer. Det betyder, at du skal bruge mere tid på at opbygge din seasoning for at gøre overfladen glat.

Din første seasoning 

Din første seasoning er afgørende for, at du kan få det fulde potentiale ud af din pande i carbonstål. Den gode nyhed er, at det ikke er så svært at behandle carbonstål som f.eks. råt støbejern. 

Der er mange, mange måder at opbygge seasoning på. Vi er store fans af komfur-til-ovn-metoden, som giver en perfekt seasoning ved hjælp af teknikken nedenfor: 

 • Vask din pande med varmt sæbevand og gnid eventuelle olierester af. Belægningen på din nye pande består af tørret olie, som vi påfører for at beskytte panden og forhindre den i at udvikle rust under transporten. Hvis panden ser ridset ud er det bare den beskyttende olie - det betyder ikke noget og forsvinder, når panden er renset grundigt og har fået seasoning.
  Det beskyttende lag olie er ikke farligt at indtage - men fjern så meget du kan med varmt vand og sæbe, evt. med ståluld - så har du det bedste udgangspunkt for din seasoning. 

 • Sæt din jernpande over lav varme i 2-3 minutter for at åbne jernets porer og sikre at alt vandet er dampet væk.

 • Fjern panden fra komfuret, og brug et stykke køkkenrulle til at påføre et meget tyndt lag olie over hele pandens inder- og yderside. 

 • Tør panden igen med et nyt stykke køkkenrulle, for at sikre, at du har et helt tyndt lag olie. 

 • Sæt forsigtigt den olierede pande ind i ovnen, og sæt den på hovedet på den midterste rille.

 • Tænd din ovn på 200-230 C. Ovntemperaturen skal være på eller lidt over røgpunktet for din olie eller voks - vi plejer at bruge vindruekerneolie og varme ovnen op til 220 C.

 • Lad panden stå i ovnen i en time ved 200-230 C.

 • Der kan komme lidt røg undervejs - det er helt fint. 

 • Efter en time skal du slukke for ovnen og lade panden stå i ovnen, indtil den er helt afkølet. 

 • Din pande er nu klar til brug - eller du kan gentage processen et par gange mere, hvis du ønsker en stærkere seasoning.

BEMÆRK: Du kan forvente, at din pande skifter farve, når du giver panden seasoning og laver mad på den, som tiden går. Omfavn processen - det er det, der gør din jernpande anderledes fra alle andre! 

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke