Hvad er carbonstål? - Gastrotools.dk

Hvad er carbonstål?

Carbonstål - også kendt som pladejern, jern, kulstål og kulstofstål - er et fantastisk materiale til stegepander.

Gennem en periode, har carbonstålpander været glemt til fordel for moderne non-stick pander, men i dag begynder flere at få øjnene op for materialet, når de skal vælge ny stegepande - jernpander er nemlig helt fantastiske og opbygger sin egen naturlige nonstick fri for kemikalier

Se vores video om pander i carbonstål her:

Så hvad er carbonstål?

Carbonstål kombinerer de bedste egenskaber fra støbejern og rustfrit stål. Det er næsten den halve vægt i forhold til støbejern - og har samme fantastiske varmegenskaber, som betyder at panden lagrer varmen, kan stege ved høje temperaturer og har helt fantastisk varmekontrol. Samtidig kan du opbygge naturlig nonstick ved at give panden en god seasoning - og stegepander i carbonstål bliver kun bedre med tiden, jo mere du bruger dem. 

Højere stegetemperaturer betyder, at du kan give dit kød eller grønt perfekt stegeskorpe - og passer du på panden, vil den holde hele livet.

Carbonstål / kulstål / kulstofstål / pladejern / jernpander (kært barn mange navne) består af 99% jern og 1% carbon/kulstof.
Når du modtager din carbonstålpande er den sølvfarvet, men så snart du laver den første "seasoning" - dvs. behandler panden og brænder den ind med olie - vil panden blive mørkere.

Hvilken farve skal carbonstål have?

Jo oftere du laver mad og jo bedre en seasoning, du har opbygget, jo bedre bliver din pande. Det kommer til udtryk i farven - den bliver nemlig mørkere. Med tiden går din carbonstålpande altså fra sølvfarvet mod mørkebrun til sort eller meget mørkegrå. Det er en god ting - det indikerer nemlig, at panden har opbygget et godt polymeriseret olielag, som er pandens naturlige nonstick-lag. 

Panden kan skifte farve undervejs - og det er helt fint. Det afhænger meget af, hvilken type mad du tilbereder, hvordan du har behandlet panden, og hvor længe du har haft den. Det er det smukke ved carbonstål, hver pande er unik.

Læs vores guide til seasoning af carbonstål

Er carbonstål sikkert til madlavning?

De seneste år har man flere gange påvist skadelige stoffer i moderne stegepander med syntetiske belægninger. Carbonstålpander består kun af jern og 1% carbon - udover den olie, du bruger til at brænde panden ind. Derfor får du her et mere naturligt produkt, som er helt sikkert at lave mad på. Ja faktisk, mener mange, at carbonstål er noget af det sundeste du kan lave mad med - og kan bidrage positivt til at sikre, at du får nok jern i din kost. 

Se vores gryder og pander her

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke