Sådan laver du en lækker and til Jul og Mortensaften

Scan koden, og se opskriften på telefonen.
Thomas Rode Andersen

Tidl. Michelinkok

Forberedelse: 45 min
Tilberedning: 5t 10 min
I alt: 5t 55 min

Når det er jul og Mortensaften, skal vi selvfølgelig have and. Derfor har vi allieret os med Michelin-kok og ven af huset Thomas Rode, der giver dig den bedste opskrift på en lækker and.



Sammen med anden byder opskriften på en frisk rødkålssalat, glaserede jordskokker og naturligvis en god sauce.

Hvorfor vi fejrer Mortens aften (som faktisk hedder Martin), og hvorfor vi spiser And aftenen før mortensdag, kan du få forklaringen på her.

Antal
personer
Ingredienser
3 kg
fersk and
0.5 stk
økologisk appelsin, skal og saft heraf
1 stk
økologisk citron, skal og saft heraf
2 spsk
saltkrystaller
1 spsk
kinesisk five spice
75 g
knoldselleri - skrællet
30 g
gulerod - skrællet
1 kvist
rosmarin
3 fed
pillede hvidløg
3 stk
rødløg -pillede og skåret i kvarte
5 stk
sorte peberkorn
1 tsk
tomatkoncentrat
3 stk
nelliker
3 stk
allehånde
5 dl
rødvin
5 dl
vand
1 stk
stort rødkålshoved (ca. 2 kilo)
3 stk
gode vinter æbler
3 stk
rødløg pillet og fint snittet
1 stk
stor fennikel - delt i 4 fra top til rod befriet for stokken
1 stk
granatæble, halveres hvorefter kernerne bankes ud ved hjælp af en ske
4 stk
økologiske appelsiner, skåret i fileter som halveres. Gem saften
0.5 dl
god rødvinseddike / balsamico
1 dl
Jomfruolivenolie
Salt og peber
700 g
små skrællede jordskokker
160 g
ahornsirup
1 kvist
rosmarin
Lidt citronskal, høvlet ved hjælp af en tyndskræller
En klat smør
Hold skærmen tændt
Fremgangsmåde
Sådan tilbereder du anden
Trin 1/8

Det allerførste, du gør, er at tænde ovnen på 130°C varmluft.

Trin 2/8

Herefter trimmer du anden (hvis du er i tvivl om hvordan, så se, hvordan Thomas Rode gør i videoen ovenfor).

Trin 3/8

Bland nu saltkrystaller, five spice samt appelsin- og citronskal og gnid andens skind med din krydderiblanding.

Trin 4/8

Læg anden med brystet opad i midten af en bradpande. Læg kråse og hjerte ved siden af. Sæt nu anden i ovnen i to timer.

Trin 5/8

Drys gerne lidt af det afdryppede fedt over anden undervejs - og tag også noget fra i en skål, som du kan gemme til senere brug.

Trin 6/8

Efter to timer tilfører du flere ingredienser. Knus først krydderierne let (eventuelt med hjælp fra bunden på en kasserolle), og tilsæt dem sammen med selleri, gulerod, løg, saften fra appelsinen og citronen, rødvin og vand.

Trin 7/8

Giv anden yderligere 1 ½ - 2 timer. Tag den nu ud og lad den hvile mindst en halv time. Fjern så halsen, hjertet, kråsen, jordskokker samt løg fra bradepanden.

Trin 8/8

Sæt ovnen op på 230°C (grill). Smid anden i ovnen, når ovnen er helt varm og steg nu skindet sprødt i 6-7 minutter. 

Sådan laver du saucen
Trin 1/4

Når du har sat anden til at hvile, begynder du på saucen.

Trin 2/4

Fjern gump og det, der ligger tilbage fra anden, fra bradepanden. Kom væsken samt løg, gulerod og selleri fra bradepanden over i en gryde. Fjern noget af fedtet med en ske, og gem det sammen med det, du har taget af bradepanden løbende.

Trin 3/4

Blend væsken sammen med grøntsagerne og sigt det.

Trin 4/4

Smag det nu til med salt og peber (eventuelt også lidt citronsaft) og tilsæt svesker.

Sådan laver du rødkålssalat med fennikel, æble og rødløg
Trin 1/6

Start med at fjerne de yderste blade på rødkålen. Skær det nu i 6 både og fjern stokken. 

Trin 2/6

Snit herefter kålen meget fint (gerne ved hjælp af en food processer) - og lad gerne æbler, rødløg og fennikel følge efter.

Trin 3/6

Kom hele molevitten i en stor skål med appelsinfileterne og granatæble, og mariner med rødvinseddike (eller balsamico) samt appelsinsaften. 

Trin 4/6

Tilsæt salt og friskkværnet sort peber. Vend det hele rundt og lad det hele stå ca. 15-20 minutter. Herefter vender du det hele rundt og smager det til.

Trin 5/6

Suppler endelig salaten med ristede hassel-, val- eller paranødder. Ligesom sprøde bacontern også ville klæde salaten rigtig fint. 

Trin 6/6

Server salaten til din juleand og gris som alternativ eller som supplement til den traditionelle rødkål.

Sådan laver du de søde jordskokker
Trin 1/4

blancher jordskokkerne i 2-3 min og lad dem køle af.

Trin 2/4

Kom ahornsirup i en tykbundet gryde, og kog den ind til en mørk gylden karamel. 

Trin 3/4

Tilsæt så en klat smør og de kogte og afkølede jordskokker. Glasér nu jordskokkerne i karamellen og servér straks efter.

Trin 4/4

Så er du i mål - og klar til at fejre mortensaften med dine kære. God fornøjelse!

Thomas Rode Andersen

Tidl. Michelinkok

Thomas Rode Andersen blev udlært kok i 1990 og har siden arbejdet i flere af landets absolut bedste restaurantkøkkener. I 18 år var han køkkenchef på den 1-stjernede Michelinrestaurant Kong Hans Kælder i København.

Læs mere
Sulten efter mere?

✓ Pro-tips og guides til køkkenet

✓ Sæsonens lækreste opskrifter

✓ Eksklusive tilbud og nyheder

Ved at tilmelde dig accepterer du vores persondatapolitik og giver samtykke til markedsføring via e-mail. Afmeld når som helst.