Nytårsforret: Grillet hummer med jalapeñokål - Gastrotools.dk

Nytårsforret: Grillet hummer med jalapeñokål

Nu er dine østers og sardiner forhåbentligt stillet frem til dig og dine gæsters store fornøjelse. 

Så nu skal vi springe videre til forretten. 

Retten, vi skal lave, er en grillet hummer med en dejlig jalapeñokål og en tilhørende sauce. En ret, der er nem og hurtig at lave, så du kan bruge aftenen i selskab med dine gæster - og ikke ude i køkkenet. 

 

Det skal du bruge:

 • 2 hummere á 600 gram

 • 0,5 stk. spidskål. Groft strimlet

 • 1 jalapeño. Flækket, befriet for kerner og stilk. Snit den fint

 • Olivenolie

 • Limesaft og skal

 • 125 g usaltet smør

 • 1 lille skalotteløg. Pillet og hakket fint

Sådan gør du:

 1. Vi vil gerne bruge mindst mulig tid i køkkenet på selve aftenen. Derfor kan du nemt lave punkt 1-6 på forhånd.

 2. Start med at bringe 3-4 liter letsaltet vand i kog. Tag så en skål med 3-4 liter vand, og kom isterninger i.

 3. Nu skal vi have aflivet vores hummere. Tag din hummer, og stik den midt i “krydset” (som vist i videoen). Så dør de øjeblikkeligt.

 4. Dernæst brækker du kløerne og halerne fra kroppen. Sæt så et ur på 3 minutter, og kom halerne i det spilkogende vand. 30 sekunder efter kommer du de store kløer i. Yderligere 30 sekunder efter kommer du de små kløer i.

 5. Når uret ringer, tager du hummerhaler- og kløer op og kommer dem i isvand. Det gør, at hummeren ikke tilberedes yderligere, efter den er taget op af det kogende vand.

 6. Nu skal vi have kødet ud af skallen. Giv halen et tryk på hver side (se videoen - 03:30). Kløerne brækker du op, tager fat i underkloen og hiver “pladen” ud.

  Herefter banker du på skallen med bagsiden af din kokkekniv på hver side, sådan du kan brække skallen op og få dit kød ud.

  Den sidste del bankes på hver side igen og brækkes op, som med kloen før.

 7. Tag nu hummerhovederne, og skær dem i mindre stykker. Smid det hele i en kasserolle: Gerne sammen med grøntsagsrester, som løg, porre, bladselleri og gulerod (ca. en spiseskefuld af hver). Dæk så det hele til med vand, og kog det op. Skum fonden af, skru ned for varmen, og kog den ind ved svag varme i 20 minutter. Herefter sies den.

  Du skal bruge 1 dl.

 8. Kog så din hummerfond op med det finthakkede skalotteløg. Efter opkog skruer du ned for varmen og pisker 100 gram smør i lidt efter lidt. Smag det til med salt og peber samt limesaft.

 9. Tag de resterende 25 gram smør, og brus det op i en pande. Tag så et spidskål (Der kan være stor forskel i størrelsen på spidskål, så vurder selv en passende mængde), og damp den heri, til den netop falder sammen. Smag det til med jalapeño, limeskal samt salt og peber.

 10. Krydr nu dine hummerstykker, og mariner dem i lidt olivenolie. Steg eller grill dem hurtigt - vi taler knapt et minuts tid på begge sider.

 11. Nu anretter du kålen på et varmt fad og lægger hummerstykkerne herpå. Pynt eventuelt med lidt bredbladet persille, som Thomas gør her i videoen. Hæld lidt af din hummersauce over - og stil ellers saucen på bordet, sådan gæsterne selv kan forsyne sig. 

Velbekomme! 

Når forretten er på plads, springer vi elegant videre til aftenens hovedret, som er en tournedos med en estragon-persille emulsion med en lun salat af zittauerløg til. Klik her, og få opskriften.

Anbefalede redskaber

  ← Ældre indlæg Nyere indlæg →

  Opskrifter

  RSS
  Kogt hummer

  Kogt hummer

  Det sarte og delikate kød er så fin en spise, at du ikke behøver at gøre meget andet end at lave en god kogelage og...

  Læs mere
  Surdejsbrød

  Surdejsbrød

  Surdejsbrød kan føles som en videnskab i sig selv, men det behøver ikke være så svært. Her får du en mere simpel version med lav...

  Læs mere

  Modtog tips & trick direkte i din indbakke