Til trods for enkelheden i en klassisk portion brændende kærlighed, så er det en intet mindre end herlig spise. De søde karamelliserede løg, de sprøde bacontern og den bløde og cremede mos er en perfekt kombination.
Brug gerne et helt stykke bacon af hæderlig kvalitet, som du selv skærer i grove tern. Det giver det bedste resultat.
Ønsker du at snige lidt ekstra grønt ind i retten, kan du erstatte nogle af kartoflerne med knoldselleri.
4 personer:
Ingredienser
1 kg bagekartofler eller kartofler til mos
50 g smør
2 dl mælk
4-5 store løg
400 g bacon i tern
20 g smør
Evt. friske krydderurter til pynt, fx karse, purløg eller persille
Rødbeder til servering
Salt og peber
Sådan gør du
Skræl kartoflerne, skær dem i grove tern, og kog dem i usaltet vand, til de møre.
Mos kartoflerne med en kartoffelstøder eller et elektrisk piskeris. Lad smørret smelte i den varme mos, og tilsæt derefter mælk, til mosen har den ønskede konsistens. Smag til med salt.
Pil og hak løgene groft.
Steg bacon sprød på en tør pande, og lad den dryppe af på fedtsugende papir.
Steg løgene ved svag til jævn varme i baconfedt (hæld evt. lidt fra, hvis der er meget) og smør i cirka 10-15 minutter under jævnlig omrøring, til de er godt karamelliserede. Smag til med salt og peber. Vend bacontern i.
Top kartoffelmosen med bacon, løg og krydderurter.
Servér med syltede rødbeder.