Baeckeoffe med landkylling

Tidl. Michelinkok

En god, gammel klassiker fra grænselandet mellem Frankrig og Tyskland, Alsace. Typisk samlede man retten i sin "baeckeoffe" – en glaseret lerpotte, ofte udsmykket med familiens farver eller mærke. Søndag morgen afleverede man sin baeckeoffe hos bageren på vej til gudstjeneste. Bageren bagte herefter hele byens baeckeoffe i eftervarmen fra morgenens brødbagning. Når gudstjenesten var forbi, hentede byens borgere deres gryder – nemt genkendelige på deres personlige farver og dekorationer.
Her får du en version på den traditionelle ret fra Thomas Rode, som laver den over bål i en pande, hvilket giver endnu mere smag – men du kan selvfølgelig også lave den på grill eller i ovn. Den skal bare lægges sammen, og så passer den sig selv, til der er mørt kød og lækre kartofler, alt i én dejlig mundfuld.
Forberedes dagen før
Snit løg, hvidløg, porre og gulerødder i skiver. Snit citronskallen i tynde strimler.
Bland olivenolie, porrer, gulerødder, løg, hvidløg, riesling, citronskal og krydderier med kyllingekødet, og lad det marinere natten over.
Dagen derpå
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Læg dem i en skål med olie, salt og peber.
Skær baconen i tern og steg det på stegepanden.
Steg kyllingen med baconen og baconfedtet og lad den få lidt farve.
Tag kyllingen og baconen af panden.
I bunden af bålfadet lægges et lag kartofler.
Herpå lægges/fordeles kyllingerstykkerne, bacon, grønt, krydderier og marinaden kyllingestykkerne har ligget i.
Herefter lukker du med resten af kartoflerne. Husk at krydre med salt og peber. Belæg kartoflerne med smør skiver. Dæk med staniol.
Sæt bålfadet over bålet. Og lad den simre i 2 - 3 timer, ved moderat varme. Fyld brænde og evt. vand på under vejs
Server med en skøn grov kålsalat og et godt glas riesling