Skærebrætter af træ eller plastik - Hvad er bedst? - Gastrotools.dk

Skærebrætter af træ eller plastik - Hvad er bedst?

Skærebrættet er et ofte overset redskab i køkkenet: ”Et skærebræt er jo bare et skærebræt”. Når du arbejder med et skærebræt i dårlig kvalitet eller det forkerte materiale, vil du hurtigt bemærke hvor stor indflydelse skærebrættet reelt har for madlavningen. Foruden knive, er skærebrættet måske et af de vigtigste redskaber i køkkenet.

Et af de meget omdiskuterede emner når det kommer til skærebrætter, er materialevalget. De fleste skærebrætter produceres enten i træ eller plast, men hvilket er bedst? 

I denne artikel vil vi forsøge at give dig information til at kunne tage den rigtige beslutning om hvilket type af skærebræt skal pryde dit køkken og vi vil komme ind på netop hvorfor vi har valgt at producere vores egne skærebrætter i FSC certificeret egetræ.

Hygiejne

Intuitivt ville mange forestille sig at et skærebræt i plastik er det mest sanitære valg. Tankegangen kan være at et skærebræt i plast har en mindre porøs overflade som er mindre modtagelig overfor bakterier eller måske at det er nemmere at gøre rent.

Ifølge videnskaben (Kilde 1, kilde 2) viser det sig faktisk at det modsatte gør sig gældende. I studier om skærebrætters sanitet får du tre spændende svar:

Videnskabens svar 1: 99,9% af alle bakterier er væk efter 3-10 minutter på et træskærebræt

Videnskabens svar 2: Bakterier trives fint og kan formere sig på plastikskærebrætter (hvis ikke det skoldes)

Videnskabens svar 3: Egetræ er allerbedst til at bekæmpe bakterier

 Forklaringen er egentlig logisk:

  1. Træ absorberer det vand, bakterierne skal bruge for at overleve

  1. Træ producerer sit eget naturlige antibakterielle forsvar, som det bruger til at beskytte sig mod bakterier i naturen 

Når det kommer til hygiejnen af skærebrætter, er et skærebræt i træ det fordelagtige valg.

Holdbarheden af skærebrættet

En anden overvejelse når det kommer til valg af skærebræt, er naturligvis skærebrættets holdbarhed. Hvor skærebrættet i plastik vil blive slidt, miste farve og slå sig, kan et skærebræt i træ holde mange år uden at miste sit pæne udseende eller funktion.

Træ et meget modstandsdygtigt materiale, som kan tåle meget slid. Hvis dog dit træskærebræt får dybe hakker og ridser, kan skærebrættet altid slibes med fint sandpapir og påføres et lag madolie, så vil det fremstå nyt igen. Når et skærebræt i plastik er slidt, er der ikke noget at gøre.  

Holdbarheden af dine knive

Et skærebræt i træ har en overflade som er meget velegnet til at skære på. Træet skaber en blød overflade, som er behageligt at skære på, uden at være så blød at knivene sidder fast eller yder modstand. Denne overflade er skånsom for dine knive og gør at knivene vil holde sig skarpere i længere tid.

Nogle skærebrætter i plast kan findes med den samme hårdhed som skærebrætter i træ, men der er dog langt mellem disse og oftest vil plastskærebrætter enten være for bløde eller for hårde, hvilket i begge tilfælde vil slide dine knive.

Æstetik

Et andet vigtigt element når det kommer til at vælge et skærebræt, er det visuelle udtryk. Hvor et skærebræt i plast ofte kan fremstå sterilt, har træ en varm glød og flot håndværk som pryder dit køkken.

Hvor kommer træet fra? 

Vores skærebrætter er snedkeres i FSC-godkendt egetræ fra europæiske skove, hvor hvert stykke egetræ nøje udvælges, skæres op og limes sammen.

Konklusion

Når man sammenligner skærebrætter i træ og plastik, vil træskærebrættet være det bedste valg for mange Et skærebræt i træ tilbyder bedre hygiejne, bedre holdbarhed og er sikrer at dine knive holder sig skarpe i så lang tid som muligt. Derudover er skærebrætter i træ, et smukt produkt, som vil holde mange år ud i fremtiden.

Vores skærebrætter kommer i to forskellige størrelser: 30x20 cm eller 45x25 cm og kan også købes samlet som sæt. Det lille skærebræt er perfekt til små skære- og snitteopgaver, samt anretninger. Det store skærebræt har en størrelse som gør det velegnet til alle skæreopgaver i dit køkken.

Læs vores guide til rengøring og pleje af skærebrætter i træ her

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som...

Læs mere
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke