Rengøring og pleje af skærebrætter i egetræ

Rengøring og pleje af skærebrætter i egetræ

Når det kommer til skærebrætter, bør du altid gå efter et i træ frem for plastik eller bambus. Plastikskærebrætter holder ikke så længe, som man måske skulle tro - og de kan have en tendens til at gøre dine køkkenknive sløve. 

Træskærebrætter gør ikke dine køkkenknive sløve, og så holder de faktisk i rigtig mange år, hvis du passer på dem. Særligt hvis du vælger et i høj kvalitet som f.eks. massivt egetræ, som også har fantastiske naturlige antibakterielle egenskaber.

Se vores videoguide her:

Læs også: 5 grunde til at vælge et skærebræt i egetræ

Før du tager dit træskærebræt i brug 

Når du modtager dit skærebræt, bør du tørre det af med en fugtig klud eller vaske det med vand på begge sider. Selvom vi olierer vores brætter af to omgange og sliber to gange, så kan fibrene godt rejse sig lidt og give en ru overflade de første par gange, du vasker skærebrættet.

Det er helt normalt og naturligt for alle brætter i træ. 

På værkstedet i Frankrig slibes vores skærebrætter først en gang, hvorefter brætterne dyppes i vand for at få træfibrene til at rejse sig. Derefter slibes brætterne igen. Det gør, at du fibrene ikke rejser sig så meget, når du tager dit skærebræt i brug. Du kan læse om hele produktionsprocessen her →

Men da træ er et naturligt materiale, kan det ikke helt undgåes, og det er samtidig en god anledning til at blive mester i pleje af dit nye skærebræt. 

Når du har vasket / tørret dit skærebræt af, så skal det lufttørre. Herefter kan du fjerne eventuelle træfibre, der har rejst sig, med den medfølgende slibesvamp - og til sidst give brættet en smule træolie eller evt. bare lidt madolie (eks. solsikke eller raps). 

Daglig pleje af skærebrætter i egetræ

Nøglen til at give dine skærebrætter et langt og godt liv er at kontrollere fugt. Træ består af naturlige fibre, som vil absorbere vand og potentielt kan blive skævt, når træet tørrer igen. Derfor er det enormt vigtigt, at du aldrig lader skærebrættet ligge i blød i vand længe - og slet ikke i opvaskemaskinen!

I det daglige kan du med fordel bruge en svamp eller børste og rengøre dit skærebræt i varmt vand og sæbe. Du skrubber bare indtil evt. pletter eller madrester er væk - men HUSK altid at vaske begge sider af brættet, så det ikke slår sig og bliver skævt. 

Tør skærebrættet med et viskestykke og stil det opad væggen, så det kan lufttørre helt. Du bør aldrig sætte et fugtigt skærebræt flat på bordet eller i en skuffe, da det vil forhindre brættet i at tørre ordentligt. 

Sådan fjerner du pletter fra skærebrættet

Hvis der er kommet pletter på dit spækbræt eller skærebræt i træ, er der en løsning - også selvom du har snittet rødbeder og gurkemeje... 

Du skal kun bruge to ting - bagepulver og vand. Kom et par spiseskefulde bagepulver direkte på overfladen af skærebrættet, og tilsæt så kun lige akkurat nok vand til, at du opnår en glat "paste"-agtig konsistens.

Skrub blandingen ind i skærebrættet med en svamp og rens derefter med vand og sæbe. Tør brættet af og lad det derefter luftørre helt opad en væg. 

Pleje af træskærebrætter med olie

Et af de bedste tips til at forlænge dit skærebræts levetid er at give det olie med jævne mellemrum - så træskærebrættet aldrig tørrer helt ud. Et tørt skærebræt slår lettere sprækker, bliver skævt og fibrene i træet vil have større tendens til at rejse sig. 

Vi har udviklet et plejeprodukt til formålet - Wood Balm, som består af en blanding af fødevaregodkendt plejeolie og naturlig bivoks. 

Når dit skærebræt er rent og helt tørt, så dyp et stykke køkkenrulle eller en klud i olien (eks. madolie eller anden fødevaregodkendt træolie) og fordel olien udover hele overfladen på skærebrættet. Olien absorberes i træet og beskytter mod fugt. Lad skærebrættet absorbere olien i 10-15 minutter, og tør så overskydende olie væk.

Vent med at bruge skærebrættet til dagen efter, så du er sikker på, at olien er ordentligt absorberet - og gentag processen, hvis træet stadig ser tørt ud. 

Vi anbefaler, at du plejer dit træskærebræt med olie en gang om måneden, eller når træet ser tørt ud. 

Sådan gør du overfladen på træskærebrættet blød og smuk igen

Med tiden som du bruger dit træskærebræt vil du opleve at både snittearbejde og rengøring vil patinere overfladen og give mærker - ligesom overfladen kan blive mere ru, hvis træfibrene rejser sig efter rengøring. 

Det er helt naturligt, og ofte kan du helt undgå problemet ved at sørge for at skærebrættet altid er olieret ordentligt. Mærker fra dine knive bør du se som en del af skærebrættets historie - og netop patinaen herfra gør dit skærebræt helt unikt! Hvis du også bruger brættet til servering, kan du jo nøjes med at snitte på den ene side og bruge den anden side til servering og anretning. 

Skulle overfladen være blevet lidt for ru - og ridserne lidt for mange - så kan du altid give brættet en let slibning med sandpapir i korn 240 eller lidt grovere. Vi har vedlagt en slibesvamp på korn 180 i poserne med vores skærebrætter.

Generelt anbefaler vi, at du bruger en lidt grovere korn, når det er en slibesvamp - og en lidt mindre grov, hvis du bruger almindeligt sandpapir, fordi svampen vil "dæmpe" slibningen en smule og derfor virke mindre groft end sandpapir. 

Hvis du kun har vasket skærebrættet en enkelt gang, så vent lige til, du har brugt det et par gange mere - så sørger du nemlig for, at de fleste fibre har rejst sig. Efter slibning, skal du altid give brættet en grundig oliering for at undgå at vandet kan trænge ind og få træet til at udvide sig.

Når du passer godt på dit skærebræt i træ sikrer du dig, at dine knive har den perfekte skæreoverflade - og at maden kun kommer i kontakt med et helt rent og lækkert skærebræt. 

Daglig pleje, brug af et træplejeprodukt og en slibesvamp i kornstørrelse 180 er opskriften på et langt liv for dit skærebræt i egetræ. The Oak Collab er et samarbejde med familien Cardenau om en serie af skærebrætter skabt med en passion for håndværk og kvalitet, og med den rette pleje kan du nyde disse smukke og funktionelle brætter resten af livet.

Læs hvordan vi laver vores skærebrætter i Frankrig her →

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
5 grunde til at vælge gryder & pander i 5-ply

5 grunde til at vælge gryder & pander i 5-ply

 Er du træt af mad, der brænder på? Og frustreret over at udskifte dine nonstick-pander år efter år? Det kan være en udfordring at finde...

Læs mere
Carbonstål vs. 5-ply rustfrit stål - Guide til stegepander

Carbonstål vs. 5-ply rustfrit stål - Guide til stegepander

Hvad er forskellen mellem carbonstål og kogegrej i 5-ply?Her er de vigtigste forskelle. Hvis du har arbejdet i et professionelt køkken - eller bare et veludstyret...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke