Rengøring af skærebrætter i egetræ

Rengøring af skærebrætter i egetræ

Når det kommer til skærebrætter, bør du altid gå efter et i træ frem for plastik eller bambus. Plastikskærebrætter holder ikke så længe, som man måske skulle tro - og de kan have en tendens til at gøre dine køkkenknive sløve. 

Træskærebrætter gør ikke dine køkkenknive sløve, og så holder de faktisk i rigtig mange år, hvis du passer på dem. Særligt hvis du vælger et i høj kvalitet som f.eks. massivt egetræ, som også har fantastiske naturlige antibakterielle egenskaber.

Se vores videoguide her:

Læs også: 5 grunde til at vælge et skærebræt i egetræ

Før du tager dit træskærebræt i brug 

Når du modtager dit skærebræt, bør du tørre det af med en fugtig klud eller vaske det med vand på begge sider. Selvom vi olierer vores brætter af to omgange og sliber to gange, så kan fibrene godt rejse sig lidt og give en ru overflade de første par gange, du vasker skærebrættet.

Det er helt normalt og naturligt for alle brætter i træ. 

På værkstedet i Frankrig slibes vores skærebrætter først en gang, hvorefter brætterne dyppes i vand for at få træfibrene til at rejse sig. Derefter slibes brætterne igen. Det gør, at du fibrene ikke rejser sig så meget, når du tager dit skærebræt i brug. Du kan læse om hele produktionsprocessen her →

Men da træ er et naturligt materiale, kan det ikke helt undgåes, og det er samtidig en god anledning til at blive mester i pleje af dit nye skærebræt. 

Når du har vasket / tørret dit skærebræt af, så skal det lufttørre. Herefter kan du fjerne eventuelle træfibre, der har rejst sig, med den medfølgende slibesvamp - og til sidst give brættet en smule træolie eller evt. bare lidt madolie (eks. solsikke eller raps). 

Daglig rengøring af skærebrætter i egetræ

Nøglen til at give dine skærebrætter et langt og godt liv er at kontrollere fugt. Træ består af naturlige fibre, som vil absorbere vand og potentielt kan blive skævt, når træet tørrer igen. Derfor er det enormt vigtigt, at du aldrig lader skærebrættet ligge i blød i vand længe - og slet ikke i opvaskemaskinen!

I det daglige kan du med fordel bruge en svamp eller børste og rengøre dit skærebræt i varmt vand og sæbe. Du skrubber bare indtil evt. pletter eller madrester er væk - men HUSK altid at vaske begge sider af brættet, så det ikke slår sig og bliver skævt. 

Tør skærebrættet med et viskestykke og stil det opad væggen, så det kan lufttørre helt. Du bør aldrig sætte et fugtigt skærebræt flat på bordet eller i en skuffe, da det vil forhindre brættet i at tørre ordentligt. 

Sådan fjerner du pletter fra skærebrættet

Hvis der er kommet pletter på dit spækbræt eller skærebræt i træ, er der en løsning - også selvom du har snittet rødbeder eller gurkemeje... 

Du skal kun bruge to ting - bagepulver og vand. Kom et par spiseskefulde bagepulver direkte på overfladen af skærebrættet, og tilsæt så kun lige akkurat nok vand til, at du opnår en glat "paste"-agtig konsistens.

Skrub blandingen ind i skærebrættet med en svamp og rens derefter med vand og sæbe. Tør brættet af og lad det derefter luftørre helt opad en væg. 

Læs mere om, hvordan du skal pleje dit skærebræt i eg her→

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke