Pleje af egetræsskærebrætter

Pleje af egetræsskærebrætter

En af de største fordele ved et skærebræt i egetræ er, at det holder i mange år, hvis du passer ordentligt på det.

Derfor er det vigtigt, at du med jævne mellemrum behandler dit træskærebræt med olie - og sliber det, hvis træets fibre rejser sig. 

Pleje af træskærebrætter med olie

Et af de bedste tips til at forlænge dit skærebræts levetid er at give det træolie med jævne mellemrum - så træskærebrættet aldrig tørrer helt ud. Et tørt skærebræt slår lettere sprækker, bliver skævt og fibrene i træet vil have større tendens til at rejse sig. 

Vi har udviklet et plejeprodukt til formålet - Wood Balm, som består af en blanding af fødevaregodkendt plejeolie og naturlig bivoks. 

Når dit skærebræt er rent og helt tørt, så dyp et stykke køkkenrulle eller en klud i olien (eks. madolie eller anden fødevaregodkendt træolie) og fordel olien udover hele overfladen på skærebrættet. Olien absorberes i træet og beskytter mod fugt. Lad skærebrættet absorbere olien i 10-15 minutter, og tør så overskydende olie væk.

Vent med at bruge skærebrættet til dagen efter, så du er sikker på, at olien er ordentligt absorberet - og gentag processen, hvis træet stadig ser tørt ud. 

Vi anbefaler, at du plejer dit træskærebræt med olie en gang om måneden, eller når træet ser tørt ud. 

Sådan gør du overfladen på træskærebrættet blød og smuk igen

Med tiden som du bruger dit træskærebræt vil du opleve at både snittearbejde og rengøring vil patinere overfladen og give mærker - ligesom overfladen kan blive mere ru, hvis træfibrene rejser sig efter rengøring. 

Det er helt naturligt, og ofte kan du helt undgå problemet ved at sørge for at skærebrættet altid er olieret ordentligt. Mærker fra dine knive bør du se som en del af skærebrættets historie - og netop patinaen herfra gør dit skærebræt helt unikt! Hvis du også bruger brættet til servering, kan du jo nøjes med at snitte på den ene side og bruge den anden side til servering og anretning. 

Skulle overfladen være blevet lidt for ru - og ridserne lidt for mange - så kan du altid give brættet en let slibning med sandpapir i korn 240 eller lidt grovere. Vi har vedlagt en slibesvamp på korn 180 med alle vores skærebrætter

Generelt anbefaler vi, at du bruger en lidt grovere korn, når det er en slibesvamp - og en lidt mindre grov, hvis du bruger almindeligt sandpapir, fordi svampen vil "dæmpe" slibningen en smule og derfor virke mindre groft end sandpapir. 

Hvis du kun har vasket skærebrættet en enkelt gang, så vent lige til, du har brugt det et par gange mere - så sørger du nemlig for, at de fleste fibre har rejst sig. Efter slibning, skal du altid give brættet en grundig oliering for at undgå at vandet kan trænge ind og få træet til at udvide sig.

Når du passer godt på dit skærebræt i træ sikrer du dig, at dine knive har den perfekte skæreoverflade - og at maden kun kommer i kontakt med et helt rent og lækkert skærebræt. 

Læs hvordan vi laver vores skærebrætter i Frankrig her →

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Hvordan bliver et forklæde produceret?  Kom med en tur til det nordlige Frankrig, hvor vi producerer vores hørforklæder, på en fabrik med mere end 150 års...

Læs mere
Sådan bør du opbevare dine (skarpe) knive

Sådan bør du opbevare dine (skarpe) knive

Hvordan opbevarer du dine knive?  Hvis du har knivene liggende i en rodet køkkenskuffe, så har du en god forklaring på, hvorfor dine knive måske...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke