Rengøringen af din stegepande i carbonstål er meget vigtigt for at få de bedste oplevelser med denne pande.
I denne artikel vil vi tage dig igennem 3 tips til rengøring af din stegepande i carbonstål.
Disse metoder afhænger af, hvor meget maden har sat sig fast på panden efter rengøring.
Hvorfor kan man ikke bare bruge den groveste metode hver gang?
Det er fordi vi er interesseret i at opretholde så meget af den naturlige nonstick (seasoning) som vi har brugt lang tid på at give panden.
Metode 1: Tør med køkkenrulle
Hvis du har tilberedt noget på din pande, som ikke har sat sig fast er det simpelt at rengøre den. Det eneste du skal gøre er, at fjerne overskydende fedtstoffer og madrester med et stykke køkkenrulle. Derefter er panden klar til opbevaring.
Sidder der en smule madrester fast, kan du først fjerne dette med din palet og derefter tørre panden af med køkkenrulle.
Metode 2: Salt-metoden
Har du f.eks. stegt bacon eller andet kød, så kan det ske, at noget har sat sig fast på panden. Men dette er heldigvis også let at fjerne og også uden at fjerne din seasoning, som giver naturlig nonstick - og derfor gerne skal forblive intakt.
Det eneste du skal gøre er, at påføre groft salt på stegepanden og en smule olie. Derefter smøres blandingen rundt på pladen indtil de genstridige madrester er væk.
Metode 3: Simre-metoden
Hvis metode 2 ikke har været nok til at fjerne madresterne, kan du prøve følgende fremgangsmåde: Start med at dække overfladen af panden med en smule vand og lad det simre, mens du forsigtigt skraber overfladen med en træpalet for at fjerne de sidste madrester. Vigtigt er det dog, at du sørger for, at panden bliver helt tør efterfølgende og påfører et tyndt lag olie for at forhindre rustdannelse. Når disse trin er udført, er den klar til opbevaring.
Sådan rengør du din pande i dybden
Har du lånt din jernpande til en ven, som ikke har været helt punktlig med vores plejeguides, så kan det ske, at fastbrændte madrester eller rust sætter sig i overfladen. Særligt hvis stegepanden har fået vand / fugt, risikerer du rustdannelse.
Men frygt ej!
Med denne totrinsmetode kan du få din stegepande i carbonstål til at fremstå som ny:
OBS. Ved begge disse metoder er det nødvendigt at give din pande en ny seasoning efterfølgende, da disse fjerner den eksisterende seasoning.
Trin 1: Skrub panden
Hvis der sidder madrester på din jernpande, kan du skrubbe overfladen med en børste, grov svamp eller en klump ståluld.
Trin 2: Brug eddike
Hvis der stadig sidder madrester eller rust i stegepanden, så har vi et sidste trick:
1. Bland lige dele vand og lagereddike i din carbonstålpande og sæt den over medium varme på komfuret eller grillen.
2. Hæld blandingen ud.
3. Skrub panden grundigt med varmt vand og sæbe for at fjerne eventuelle mad- eller rustrester.
4. Efter rengøringen er det vigtigt at give din pande et nyt lag seasoning ved at brænde den ind med et tyndt lag olie. Dette hjælper med at genopbygge den beskyttende belægning og nonstick-effekten.
Lav en ny seasoning ved at følge vores guide her.