Bedste olie til behandling af jernpander

Bedste olie til behandling af jernpander

Når du har modtaget og pakket din nye jernpande ud, kan du nok ikke vente med at komme i gang med at lave med - for der er MEGET godt, du kan lave i sådan en fætter.

Men før du begynder at lave perfekte stegeskorper på bøfferne eller steger grøntsager, skal din stegepande i jern eller carbonstål brændes ind i olie for at opbygge en såkaldt "seasoning", som beskytter og giver naturlig nonstick. 

Og der findes en metode, som er bedst til at få godt gang i din nye jernpande - og det første trin er at vælge den rigtige olie. 

I det følgende kommer vi ind på, hvilken olie, som er bedst til at brænde dine jernpander ind, og hvilken olie, du skal bruge til at stege i.

Se vores udvalg gryder og pander her 

Bedste olier til behandling af din nye jernpande - og opbygge naturlig nonstick

For at opbygge den bedste seasoning / indbrænding af din jernpande, skal du vælge en smagsneutral olie med et højt røgpunkt. Vi anbefaler, at du vælger en olie som rapsolie, vindruekerneolie eller solsikkeolie og undgår olier med et lavt røgpunkt. Det vil sige, at du skal UNDGÅ eksempelvis smør, sesamolie og din gode ekstrajomfru olivenolie, når du opbygger seasoning på din jernpande.

De billigste olier er faktiske ofte de bedste her - du skal generelt undgå koldpressede olier til stegning og seasoning.

1. Vores favorit: Vindruekerneolie

Vindruekerneolie er lidt dyrere, end de to andre her i artiklen, men hvis du kan få fat i den, så er det klart vores favorit! Røgpunktet ligger på ca. 216 grader - og vindruekerneolien giver en stærk seasoning, og den er også rigtig god at stege i. 

2. Nemmest at finde: Raffineret rapsolie

Når du tænker på madlavningsolie, så er rapsolie nok en af de første, du kommer i tanke om. Smagen er relativt neutral og røgpunktet omkring 204 grader, hvilket gør den sublim til behandling af dine jernpander. Vær opmærksom på, at du skal bruge en billige raffineret rapsolie - og ikke den fine, koldpressede, som har et meget lavere røgpunkt. 

3. Højeste røgpunkt: Solsikkeolie

Solsikkeolien har det højeste røgpunkt på omkring 230-250 grader afhængig af, hvor raffineret olien er. Det gør den også til et rigtig godt valg - og den findes i de fleste supermarkeder ligesom rapsolien. 

Hvilken olie er bedst til behandling af jernpander?

Selvom rapsolie og solsikkeolie er helt udmærkede til behandling af dine jernpander, så anbefaler vi altid vindruekerneolie. 

Hvilken olie skal man undgå til seasoning?

Når du brænder pander ind i carbonstål skal du undgå de olier, som har meget smag og et lavt røgpunkt. Det omfatter blandt andet hørfrøolie, sesamolie og olivenolie. Du kan heller ikke bruge smør. 

Hvorfor er det vigtigt at brænde sin carbonstålpande ind i olie?

"Seasoning" - dvs. at brænde din jernpande ind i olie - er super vigtigt for både madlavning, rengøring og generelt vedligeholdelse. Det er meget nemmere at gøre stegepanden ren, når den har opbygget en god nonstick fra olien, og så beskytter belægningen af "brændt" olie panden mod korrosion og rust. 

Når du har opbygget en god seasoning på dine jernpander, vil du opleve, at panden samler alle de bedste funktioner fra støbejern, nonstick og almindelige stålpander. 

Selvom behandling af jernpander med olie, kan virke som en kedsom opgave, så vil du ikke fortryde det - for belønningen kommer med det samme i form af en alsidig, stærk stegepande, som holder i mange år. Nu hvor du har styr på, hvilken olie, du skal behandle din pande med, så husk også at tjekke guide til, hvordan du brænder din jernpande ind med olie. 

Læs vores guide til seasoning af carbonstål

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Hvordan bliver et forklæde produceret?  Kom med en tur til det nordlige Frankrig, hvor vi producerer vores hørforklæder, på en fabrik med mere end 150 års...

Læs mere
Pleje af egetræsskærebrætter

Pleje af egetræsskærebrætter

En af de største fordele ved et skærebræt i egetræ er, at det holder i mange år, hvis du passer ordentligt på det. Derfor er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke