Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. 
Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som panden bliver brugt. 

Denne ændring i udtryk kan godt give anledning til en tvivl omkring, hvorvidt panden er godt på vej til at opbygge naturlig nonstick, eller om den har brug for en ny seasoning. 

I dette indlæg vil vi give dig et overblik over alle de forskellige faser og udfordringer du kan støde på, med en stegepande i carbonstål - så du ved præcis, hvordan du håndterer det bedst. 

Du kan enten bruge denne guiden som forberedelse til, hvilke stadier din nye stegepande i carbonstål kommer til at gå igennem - eller som opslagsværk, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre ved din pande undervejs som du bruger den. 

1. Klistret seasoning

Den første fase vi ser på, er en stegepande i carbonstål, som er klistret i overfladen.

Hvordan er det opstået? 
Her samler olien sig ofte i plamager på overfalden, hvilket er et resultat af, at der enten er brugt for meget olie ved seasoning, eller at du har brugt en olie med lavt røgpunkt, som f.eks. olivenolie og har tilberedt med den ved høj temperatur. 

Hvad skal du gøre? 
Hvis din pande kun er en smule klistret, så er det bedste du kan gøre, at blive ved med at lave mad i panden - eller eventuelt give den en ny seasoning. Så vil de klistrede områder blive udlignet og dækket med flere lag seasoning over tid. 

Er panden meget klistret, kan du rense panden ned med ståluld og derefter lave en ny seasoning. Her genstarter du panden fuldkommen, så derfor anbefaler vi kun dette, hvis panden er meget udtalt klistret. 

Har du glemt, hvordan du giver din pande seasoning? Så se vores guide til det her

2. Plettet seasoning

Her vil din pande ofte være dækket af en del mindre pletter, som også er en lille smule klistret. Det former et spindelvævslignende netværk af hærdet og klistret olie. 

Hvordan er det opstået? 
Dette er igen et tegn på, at du har brugt lidt for meget olie ved din seasoning. Konsistensen på olie bliver mere tyndtflydende når panden bliver varmet op i ovnen - så for at undgå dette, kan du tørre din pande en ekstra gang efter den er blevet opvarmet i noget tid i ovnen.  

Hvad skal du gøre? 
Dette har heldigvis ingen funktionel betydning, så du skal blot forsætte med at bruge din pande som du plejer. Så vil pletterne forsvinde, som de bliver udlignet og dækket med flere lag seasoning over tid. 

3. Seasoning falder af

Hvis lidt af seasoningen af faldet af din stegeflade, så kan jeg betrygge dig med, at det faktisk er meget normalt. 

Hvordan er det opstået? 
Den ene årsag til, at dette sker kan være, at panden er relativt ny og kun har fået en enkelt seasoning. Da det polymeriserede olielag her er meget tyndt, skal der ikke meget til, at jernet blotter sig. 
Den anden årsag kan være, at du har tilberedt syreholdige madvarer i panden.  Disse nedbryder nedbryder seasoningen. Så kan du godt lide at stege tomater, så gør det i en pande i rustfrit stål

Kan du ikke genkende en af disse to scenarier? Så kan årsagen til, at seasoningen falder af også være, at du har brugt metalredskaber på panden. 
Det kan du sagtens gøre, men det slider lidt mere på overfladen. 

Hvad skal du gøre? 
Løsningen på denne udfordring er heldigvis meget simpel. 
Det bedste du kan gøre med sådan en pande, er simpelthen at blive ved med at lave masser af mad (uden syre) i den, så du brænder mere olie ind i overfladen. 
Har du brugt metalredskaber? Ja, så giv panden en ny seasoning med jævne mellemrum, eller skift til redskaber i træ eller lignende. 

4. Seasoning kommer ikke på

I dette eksempel vil din pande have samme sølvgrå farve som ved modtagelse, efter du har lavet din seasoning.

Hvordan er det opstået? 
Er panden stadig sølvgrå efter at være blevet brændt ind i ovnen, så er det et tegn på, at ovnen ikke har været varm nok. 

Hvad skal du gøre? 
Her er løsningen igen simpel. Du skal bygge en ny seasoning, hvor du sørger for, at ovnen bliver varmet godt op - gerne til omkring de 230 grader, alt efter, hvilken olie du bruger. 

5. Små rustpletter

En stegepande i carbonstål er, som du nok ved, lavet af primært jern. Og jern er reaktivt, hvilket vil sige, at det kan ruste. Det er netop derfor, at det er super vigtigt, at opretholde en god seasoning, da den beskytter jernet imod rust. 

Hvordan er det opstået? 
Hvis du har tabt noget af din seasoning, f.eks. ved rengøring eller tilberedelse af syreholdige madvarer, så er der risiko for, at panden danner små rustpletter, hvis den udsættes for fugt. 

Hvad skal du gøre? 
Hvis det kun er små, lokale rustpletter på din pande, så start med at forsøge dig med en skånsom metode, så du opretholder så meget af den tilbageværende seasoning som muligt. Start derfor med at skrubbe rustpletter med den grove side af en svamp. 
Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, så kan du følge denne grovere metode til at få fjernet rusten. 
Uanset hvilken metode du har brugt, er det super vigtigt at du får genopbygget din seasoning igen med det samme. 

6. Store rustpletter

Her er problemet det samme som beskrevet i det forrige scenarie, men i en mere udtalt grad. 

Hvordan er det opstået?
Dette vil med stor sanssynlighed opstå, hvis du har tilberedt syreholdig mad i panden, som har fået blottet hele stegefladen på panden - eller at du har brugt opvaskesæbe til at rengøre panden, som ligeledes nedbryder seasoningen. 

Hvad skal du gøre? 
Her skal du bruge den grove metode til at fjerne rust til, som nævnt i det forrige scenarie. Find guiden her

7. Den perfekte pande

Har din pande en dyb mørk farve over hele overfladen, og er glat og jævn? 
Så får du et 12-tal i carbonstålpander! 
Men det kræver tid og masser af madlavning for at komme frem til dette resultat. Så frygt ikke, hvis den ikke ser sådan ud endnu. Det skal nok komme med tiden!

← Ældre indlæg

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke