Sådan laver du mad i en jernpande

Når først du har lært at lave mad i en jernpande, vil du aldrig se dig tilbage - jernpander er den ultimative stegepande, hvis du spørger os.

En af hovedårsagerne til, at man professionelle kokke vælger jernpanden, når de skal lave mad, er at den er utroligt alsidig. Jernpander (eller carbonstål / kulstofstål) kan bruges i på komfuret, i ovnen, på grillen eller over åben ild (bare for at nævne et par stykker) og kan bruges til at tilberede et væld af retter.

Og når du først har opbygget en god nonstick-overflade (seasoning), er mulighederne virkelig uendelige. For at opnå det fulde potentiale af din jernpande, skal du først lære de teknikker, som giver det bedste stegeresultat. 

Det er mindst lige så nemt at lave mad i en jernpande som i en nonstick-pande, når du ved, hvad du laver. Her er fire ting, du skal have styr på:

Undgå skrøbelige fødevarer i starten

En ny, velbehandlet jernpande (med en god seasoning) kræver tid og masser af brug, før du virkelig opnår den perfekte nonstick-overflade, som gør panden alsidig. Derfor er det vigtigt, at du til at starte med undgår skrøbelige fødevarer som æg eller fisk. Den slags fødevarer kan sætte sig fast i panden og enten give dig et uspiseligt måltid - eller være utroligt bøvlet at gøre rent. 

Vi anbefaler, at du starter med at tilberede et fedtholdigt stykke kød (eks. bacon eller en steak) i din jernpande for at opbygge en endnu bedre nonstick. Selvom du lige skal vente et par gange med at bruge panden til hvad som helst, så kan du se frem til en fantastisk pande, som kan bruges til nærmest alt - tålmodighed betaler sig!

Forvarm din pande

Inden du sætter panden på komfuret, skal du lige sikre dig, at der er styr på det, du skal stege. Tag maden ud af køleskabet og lad kød og grønt temperere til stuetemperatur, inden du steger det. Hvis du kommer et køleskabskoldt stykke kød på en varm pande, kan du risikere at den slår sig. 

Inden du begynder at stege, skal du sætte panden over medium varme på komfuret, og lade den varme op stille og roligt i 2-3 minutter. Tilsæt derefter dit stegefedt / olie, og lad det varme op i 1-2 minutter. Hvis du smider for meget på panden risikerer du, at ende med at dampe maden i stedet for at stege - og så får du ikke Maillard-reaktionen, som er den kemiske proces der opstår, når du karamelliserer og danner stegeskorpe. 

Hold øje med varmen

Vi er helt vilde med, at jernpander kan tåle op til 650 C - men det er nu alligevel sjældent den optimale stegetemperatur. Jernpander varmer hurtigt op og holder rigtig godt på varmen, så du vil ofte opdage, at der skal mindre varme til end forventet. 

Med mindre du virkelig giver den gas med stegepanden direkte over ilden eller under grillen i ovnen, anbefaler vi, at du steger ved medium varme. Det er for det meste nok til at opnå en smuk stegeskorpe uden at brænde maden på. 

Start eksempelvis med at varme panden op stille og roligt på 1-2 på et induktionskomfur - og skru derefter op til 5-6. Men brug aldrig power-funktionen - så kan panden slå sig. 

Rengøring af jernpander

Selvom rengøring ikke direkte er en del af madlavningsprocessen, så hænger de to unægteligt sammen - og er fuldstændig afgørende for, at du kan få gode stegeresultater de næste mange år. Tjek vores guide til rengøring af jernpander - og husk brug aldrig opvaskesæbe. 

Nu hvor du har læst artiklen her, er det bare med at komme i gang i køkkenet - du har mange gode køkkenoplevelser foran dig! :-)

← Ældre indlæg Nyere indlæg →