Sådan laver du mad i en jernpande - Gastrotools.dk

Sådan laver du mad i en stegepande i carbonstål

Når først du har lært at lave mad i en stegepande i carbonstål, vil du aldrig se dig tilbage - Det er den ultimative stegepande, hvis du spørger os.

En af hovedårsagerne til, at professionelle kokke vælger carbonstålpander, når de skal lave mad, er at den er utroligt alsidig. De kan bruges i på komfuret, i ovnen, på grillen eller over åben ild (bare for at nævne et par stykker) og kan bruges til at tilberede et væld af retter. 

Og når du først har opbygget en god nonstick-overflade (seasoning), er mulighederne virkelig uendelige. For at opnå det fulde potentiale af din stegepande i carbonstål, skal du først lære de teknikker, som giver det bedste stegeresultat. 

Det er mindst lige så nemt at lave mad i en jernpande som i en nonstick-pande, når du ved, hvad du laver. Her er fire ting, du skal have styr på:

Undgå skrøbelige fødevarer i starten

En ny, velbehandlet jernpande (med en god seasoning) kræver tid og masser af brug, før du virkelig opnår den perfekte nonstick-overflade, som gør panden alsidig.

Derfor er det vigtigt, at du til at starte med undgår skrøbelige fødevarer som æg eller fisk. Den slags fødevarer kan sætte sig fast i panden og enten give dig et uspiseligt måltid - eller være utroligt bøvlet at gøre rent. 

Vi anbefaler, at du starter med at tilberede fedtholdigt mad (eks. bacon eller en god bøf) for at opbygge en endnu bedre nonstick. Selvom du lige skal vente et par gange med at bruge panden til hvad som helst, så kan du se frem til en fantastisk pande, som kan bruges til nærmest alt - tålmodighed betaler sig!

Forvarm din pande

Inden du sætter panden på komfuret, skal du lige sikre dig, at der er styr på det, du skal stege. Tag maden ud af køleskabet og lad kød og grønt temperere til stuetemperatur, inden du steger det. Hvis du kommer et køleskabskoldt stykke kød på en varm pande, kan du risikere at den slår sig. 

Inden du begynder at stege, skal du sætte panden over lav-medium varme på komfuret, og lade den varme op stille og roligt i 2-3 minutter. Tilsæt derefter dit stegefedt / olie, og lad det varme op i 1-2 minutter. Hvis du varmer din carbonstålpande for hurtigt op, risikerer du, at den slår sig skæv. Læs mere om, hvordan du undgår at slå din pande skæv her→

Hold øje med varmen

Vi er helt vilde med, at carbonstål kan tåle op til 650 C - men det er nu alligevel sjældent den optimale stegetemperatur. Jernpander varmer hurtigt op og holder rigtig godt på varmen, så du vil ofte opdage, at der skal mindre varme til end forventet. 

Med mindre du virkelig giver den gas med stegepanden direkte over ilden eller under grillen i ovnen, anbefaler vi, at du steger ved medium varme. Det er for det meste nok til at opnå en smuk stegeskorpe uden at brænde maden på. 

Start eksempelvis med at varme panden op stille og roligt på 1-2 på et induktionskomfur - og skru derefter op til 6-7. Men brug aldrig power-funktionen - så kan panden slå sig. 

Rengøring af stegepander i carbonstål

Selvom rengøring ikke direkte er en del af madlavningsprocessen, så hænger de to unægteligt sammen - og er fuldstændig afgørende for, at du kan få gode stegeresultater de næste mange år. Tjek vores guide til rengøring - og husk; brug aldrig opvaskesæbe. 

Nu hvor du har læst artiklen her, er det bare med at komme i gang i køkkenet - du har mange gode køkkenoplevelser foran dig!

Læs vores guide til behandling af carbonstål 

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som...

Læs mere
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke