Hasselback-butternut squash med jule-beurre blanc, grønkålsgremolata og pinjekerner

Scan koden, og se opskriften på telefonen.
Gastrotools

Opskrifter fra professionelle

Forberedelse: 20 min
Tilberedning: 50 min
I alt: 1t 10 min
Print opskrift
Hasselback butternut squash med jule beurre blanc, grønkåls-gremolata og pinjekerner

Butternut squash er en skøn grøntsag med en naturlig sødme og cremet konsistens, der gør den til et oplagt indslag på det vegetariske julebord. Når den steges og bages, bliver smagen endnu mere intens, og den får en dybde, som man normalt forbinder med de klassiske juleretter.


I denne opskrift får squashen selskab af en frisk grønkålsgremolata med citrus og timian samt en jule-beurre blanc med hvidvin, appelsin og et strejf af balsamico – en kombination, der giver retten både fylde, syre og masser af umami.


Server den direkte fra panden med den varme sauce, sprød grønkål og ristede pinjekerner på toppen – en elegant vegetarisk ret, der passer perfekt som hovedret til julens måltid.

Antal : Antal
personer
Ingredienser
1
butternut squash
smør eller olivenolie til stegning
et par stilke frisk timian
20 g
ristede pinjekerner
2 håndfulde
grønkål
1 spsk
finthakket frisk timian
0.25 stk
appelsin (skal heraf)
0.5 stk
appelsin (saften heraf)
0.5 stk
citron (saft herfra)
3 spsk
olivenolie
et nip salt, peber og sukker
1
lille skalotteløg
6
peberkorn
1 dl
hvidvin
0.5 stk
appelsin ( skal heraf)
1 spsk
appelsinsaft
0.5 spsk
god sødmefuld balsamicoeddike
100 g
koldt smør
evt. 1/2-1 tsk sukker
Hold skærmen tændt
Fremgangsmåde

Butternut squash

Trin 1/6

Forvarm din ovn ved 200 graders varmluft.

Trin 2/6

Skræl butternut squashen, skær enderne af, halver den og skrab kernerne ud.

Trin 3/6

Læg de to halve butternut squash med skærefladen nedad. Læg en spisepind på hver side af den ene halvdel og skær riller ned i squashen med et par mm. afstand (spisepindene forhindrer dig i at skære helt igennem). Gør det samme med den anden halvdel.

Trin 4/6

Varm din stegepande op et par minutter ved middelhøj varme og rist pinjekernerne til de gyldner. Kom dem så over på en lille tallerken og stil dem til side.

Trin 5/6

Kom godt med olivenolie eller smør på panden og læg de to halve butternut squash på panden med skærefladen nedad. Pres dem godt ned med en grillpresse og steg dem i 5-6 min. til de har mørke stegeflader.

Trin 6/6

Drys lidt olivenolie på toppen af butternut squashene og kom så panden i ovnen. Bag dem i 40-50 min.

Grønkålsgremolata

Trin 1/1

Hak grønkålen og timianen fint og kom det i en skål med de resterende ingredienser. Rør det godt sammen, smag det til og lav så beurre blancen.

Jule-beurre blanc

Trin 1/4

Hak skalotteløget fint og kom det i en lille kasserolle sammen med peberkorn, hvidvin, appelsinskal og -saft og balsamicoeddike. Kog det op og reducer det ind til ca. 2 spsk væske.

Trin 2/4

Sluk for varmen og si væsken over i en lille skål. Kasser skalotteløg, peberkorn og appelsinskal. Skyl evt. gryden hvis der sidder grums i den.

Trin 3/4

Skær smørret ud i tern og kom så væsken tilbage i gryden. Pisk smørret i et par tern ad gangen ved lav varme. Det er vigtigt saucen ikke bliver for varm, ellers vil den skille.

Trin 4/4

Smag den til med sukker og salt og hold den lun indtil butternut squashen er klar.

Til servering

Trin 1/2

Når butternut squashen er bagt færdig, lader du den køle af i 5 min. tid.

Trin 2/2

Fordel beurre blanc saucen udover og top med grønkålsgremolataen og de ristede pinjekerner.

Sulten efter mere?

✓ Pro-tips og guides til køkkenet

✓ Sæsonens lækreste opskrifter

✓ Eksklusive tilbud og nyheder

Ved at tilmelde dig accepterer du vores persondatapolitik og giver samtykke til markedsføring via e-mail. Afmeld når som helst.