Sådan plejer og vedligeholder du dit bagestål

Sådan plejer og vedligeholder du dit bagestål

Er du den heldige ejer af et bagestål i carbonstål, så ved du helt sikkert allerede, hvor simpelt det er at pleje og vedligeholde. Men ligeså vigtigt som bagestålet er for dine sprøde pizzaskorper, ligeså vigtig er den rette vedligeholdelse for dit bagestål. 

Bagestålet er lavet i carbonstål, hvilket er et reaktivt materiale. Det vil sige, at hvis jernet blottes og udsættes for fugt, så kan dit bagestål ruste

For at gøre det så let som muligt, har vi på forhånd brændt bagestålet ind i vegetabilske olier, så du kan bruge det med det samme. Men netop for at holde rusten væk, er det vigtigt, at det indbrændte olielag vedligeholdes - og at bagestålet opbevares tørt og lunt. 

I denne simple guide giver vi dig 3 tips til at pleje og vedligeholde dit bagestål. 

Tip 1: Rengør med en tør klud eller børste

Et bagestål er super simpelt at rengøre efter brug. Faktisk mere simpelt end de fleste andre køkkenværktøjer i dit arsenal. 

Hvis du har bagt brød, boller eller pizza på dit bagestål, er det super nemt at rengøre bagestålet efterfølgende. Du kan let fjerne overskydende mel og snavs med en tør klud eller en tør børste. Da bagestålet er sandblæst, har det en lidt ru overflade. Derfor vil det ofte være nemmest med en hård børste, men begge dele fungerer - så det afhænger af personlige præferencer. 

Hvad betyder det, at bagestålet er sandblæst? Læs mere produktionen og designet her→

Selvom det ikke sker ofte, så kan der selvfølgelig også komme mere genstridige pletter på dit bagestål. Det kan f.eks. være, hvis du har været lidt for gavmild med tomatsaucen på din pizza, så saucen løber ud på bagestålet. 

I dette tilfælde skal du tørre bagestålet med en hårdt opvredet klud

Som du kan forstå, er det altså aldrig nødvendigt at vaske bagestålet i vand og sæbe, og ligeledes skal dit bagestål heller aldrig i opvaskemaskinen. 

Tip 2: Smør bagestålet i madolie hvert halve år

Som du allerede ved, så kan bagestålet ruste, hvis jernet blottes og udsættes for fugt. Derfor skal overfladen både beskyttes ved hjælp af den rette rengøring efter brug, men også ved en halvårlig behandling

Det er heldigvis nemt og simpelt og tager ikke mere end få minutter

Præcis som du gjorde de første par gange, bagestålet var i brug, skal du blot smøre overfladen ind i et tyndt lag madolie og tørre efter med en tør, fnugfri klud. 
Det er vigtigt, at du ikke kommer for meget olie på, da du ellers får et klistret resultat. 

Du kan enten smøre bagestålet i olie, lige inden det skal i brug, eller lægge det tilbage på plads efterfølgende. Så bliver olien brændt ind, næste gang du bruger bagestålet. 

Læs mere om, hvordan du giver dit bagestål seasoning her→

Tip 3: Opbevar lunt og tørt

Lige så vigtig som den korrekte rengøring og vedligeholdelse er, lige så vigtig er opbevaringen af dit bagestål. 

Dit bagestål skal opbevares lunt og tørt, så det ikke bliver udsat for unødig fugt. Vi anbefaler derfor, at du ikke opbevarer dit bagestål udendørs - så du skal altså ikke lade bagestålet ligge på grillen. 

Samtidig er det også vigtigt, at dit bagestål er helt afkølet, inden du opbevarer det, da der ellers dannes kondens i skuffen eller skabet. Læs mere om, hvordan du bruger dit bagestål her→

Er du klar til at bage? Vi har samlet vores favoritopskrifter her→

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Hvordan bliver et forklæde produceret?  Kom med en tur til det nordlige Frankrig, hvor vi producerer vores hørforklæder, på en fabrik med mere end 150 års...

Læs mere
Pleje af egetræsskærebrætter

Pleje af egetræsskærebrætter

En af de største fordele ved et skærebræt i egetræ er, at det holder i mange år, hvis du passer ordentligt på det. Derfor er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke