Sådan fjerner du rust fra dit bagestål

Sådan fjerner du rust fra dit bagestål

Rust på bagestål er helt normalt, og heldigvis super simpelt at fjerne.

Så bare rolig! Hvis du står med et rustet bagestål, så skal du ikke være nervøs for, at det er ødelagt.

I denne guide får du vores 3 metoder til, at fjerne rust fra dit bagestål. 

Hvorfor 3 metoder? Tænker du måske.

Dit bagestål er brændt ind i olie på forhånd, ved en såkalt seasoning. Vi vil gerne fjerne alt rust fra bagestålet, men samtidig beholde så meget af seasoningen som muligt.  

Derfor kan du starte med metode 1 (den mest skånsomme) og fortsætte videre, hvis du ikke formår at fjerne alt rust. 

OBS: Det er meget vigtigt, at få fjernet alt rust! 

1. Salt-metoden

Den mest skånsomme af de tre. Du skal bruge groft salt og en smule olie. 

Denne metode er perfekt til at fjerne små rustpletter på bagestålet.

Sådan gør du: 

  • Drys lidt groft salt og en smule olie ud over din rustplet.
  • Skrub din 'paste' ind i rustpletten i cirkulære bevægelser. Brug et stykke køkkenrulle eller en blød klud. 
  • Smør overfladen ind i et tyndt lag smagsneutralt og sæt bagestålet på plads (eller tag det i brug med det samme)

2. Skure-metoden

En lidt grovere metode, hvor du skal bruge en skuresvamp, en klump ståluld eller lignende. Dette er en god metode at bruge, hvis du har lidt større rustplamager. 

Sådan gør du: 

  • Skrub rustpletten i cirkulære bevægelser med din skuresvamp eller ståluld
  • Skyl bagestålet i varmt vand og sæbe, og gentag første step indtil alt rust er væk. 
  • Giv dit bagestål en ny seasoning, for at beskytte den imod mere rust. Læs hvordan du giver bagestålet seasoning her→

Sørg for, at bagestålet er helt tørt inden du giver det ny seasoning. 

3. Eddike-metoden

Er der stadig rust på dit bagestål? 

Så er det tid til at finde noget eddike frem. 

Ved brug af denne metode, er det MEGET vigtigt, at du efterfølgende giver bagestålet ny seasoning, for at beskytte overfladen imod ny rust. 

Sådan gør du: 

  • Kom lige dele vand og eddike i en skål, og læg dit ståluld/skuresvamp i skålen
  • Skrub igen overfladen med cirkulære bevægelser.
  • Skyl bagestålet i varmt vand og sæbe, og gentag første step indtil alt rust er væk. 
  • Giv dit bagestål en ny seasoning

Derfor skal du give bagestålet en ny seasoning efter at have fjernet rust

Når du fjerner rust fra bagestålets overflade, vil du også fjerne noget af det beskyttende olielag, som både beskytter mod fremtidig rust og giver bagestålet dets naturlige nonstick-egenskaber. Derfor er det afgørende at genopbygge bagestålets seasoning. Vi har udarbejdet denne guide til dette. I grove træk handler det om at påføre et tyndt lag olie på overfladen og derefter brænde det ind, hvilket hærder olien.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som...

Læs mere
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke