Rimmet laks fungerer både som forret på nytårsbordet eller som et alternativ til den klassiske gravad laks til årets julefrokost. Husk at købe fisk en af høj kvalitet, og frys den inden brug, da fisken ikke varmetilberedes.
6 personer
Ingredienser
Laks:
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. dildfrø
1,5 spsk. flagesalt
1 spsk. sukker
1 lakseside, ca. 600 g
Syrnet fløde:
1 dl piskefløde
2 spsk. citronsaft
1 tsk. dijonsennep
½ tsk. sukker
Herudover:
½ fennikel
¼ blomkål
¼ agurk
1 æble
1 håndfuld salatblade
Evt. friske urter til pynt, fx tallerkensmækker og karse
Sådan gør du
Knus fennikelfrø og dildfrø i en morter, og bland dem med salt og sukker.
Tjek laksen for eventuelle ben, og læg den med skindsiden nedad i et fad. Fordel saltblandingen på begge sider af laksen, og dæk fadet med husholdningsfilm. Sæt fisken på køl i 24-48 timer.
Skær laksen i skiver.
Syrnet fløde:
Bland piskefløde i en skål med citronsaft, og lad den stå lunt i 20-30 minutter, til den tykner. Smag til med sennep, sukker og salt (ønskes en tykkere konsistens, kan du piske den syrnede fløde en anelse).
Herudover:
Skær blomkålen i papirstynde skiver – evt. på et mandolinjern. Halvér fenniklen, og skær den i papirstynde skiver – evt. på et mandolinjern. Læg blomkål og fennikel i isvand. Skær agurk og æble i tern.
Anret laksen på tallerkner sammen med den syrnede fløde, agurk, æble, blomkål, fennikel og urter.
Nyd med godt brød.