Giv retter med fisk et ekstra skud umami (den 5. grundsmag) ved at tilføje svampe til retten. Her indgår de både stegte samt i en cremet svampesuppe, som fungerer som sauce til fisken. Skum evt. suppen op med en stavblender lige inden servering, og nyd retten med godt brød.
4 personer
Ingredienser
4 torskefileter á ca. 200 gram
Olie til stegning og fritering
100 g jordskokker
250 g blandede svampe
Smør til stegning
Friske urter til pynt, fx rød syre
Salt og peber
Svampesuppe:
250 g blandede svampe
25 g smør
1 løg
1 fed hvidløg
5 dl hønsefond
1 dl fløde
¼ citron
Salt og peber
Sådan gør du
Læg torskefileterne i et fad, pensl dem med olie, og steg dem i ovnen ved 180 grader varmluft/200 grader alm. ovn i ca. 12 minutter. Krydr dem med salt.
Skrub jordskokkerne rene, dup dem tørre, og snit dem helt fint – evt. på et mandolinjern. Fritér dem i olie, til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir, og krydr dem med salt.
Rens svampene, og skær evt. større svampe i mindre stykker. Steg dem i smør på en pande, til de afgiver væde og tager farve. Krydr dem med salt og peber.
Anret torsken i dybe tallerkner, hæld suppen ved, og top med stegte svampe og jordskokkechips. Pynt med friske urter.
Svampesuppe:
Pil og hak løg og hvidløg, og skær større svampe i mindre stykker.
Sautér svampene i smør i en gryde, til de smider væde og tager farve. Kom lidt ekstra smør i gryden hvis nødvendigt, tilsæt løg og hvidløg, og sautér videre, til løgene er klare. Kom hønsefond ved, bring gryden i kog, og lad den simre i 10 minutter. Tilsæt fløde, blend suppen, og hæld den tilbage i gryden. Smag suppen til med citronsaft, salt og peber.