Sådan plejer og bruger du din stegeplade i carbonstål

Du har måske lige fået din nye stegeplade ind af døren eller overvejer at købe en. Men hvordan får man det bedste ud af sin stegeplade, og hvordan skal den vedligeholdes? 
Det vil vi fortælle dig i denne guide, hvor vi tager dig igennem alt fra opsætning af din stegeplade til hvad du kan lave med den.

Hvad er en stegeplade?

En stegeplade er en stor plade, som typisk er lavet af støbejern eller carbonstål, hvilket hjælper med at lede og fastholde varmen. Stegeplader er populære både i hjemmekøkkener og professionelle køkkener på grund af deres alsidighed og fantastiske stegeegenskaber. Deres rummelige overflade giver mulighed for at tilberede mad til flere personer på en gang, hvilket gør dem ideelle til madlavning til en stor familie eller til havefesten. 

Sådan bruger du din stegeplade

Vores stegeplade i carbonstål er på forhånd behandlet med olie, hvilket vil sige, at den er klar til madlavning med det samme. Men hvis du vil have en endnu bedre nonstick på din stegeplade, kan du give den et ekstra lag seasoning inden brug, ved at følge denne guide. 


En vigtig ting at huske er, at jo mere mad du tilbereder på din stegeplade, desto bedre nonstick-effekt opnår du. Ved hyppig brug af stegepladen opbygges en naturlig nonstick-belægning, der gør det lettere at tilberede mad uden at den hænger fast. Så jo mere du bruger din stegeplade til madlavning, desto mere vil nonstick-effekten forbedres.

Hvor kan jeg bruge stegepladen?

Vores stegeplade i carbonstål er designet til madlavning både indendørs, udendørs. Vores stegeplade er kompatibel med gas-, el- eller endda induktionskogeplader. Derudover er stegepladen også perfekt til at tage med i naturen, hvor du kan lave den lækreste mad over bål. 

Hvad gør en stegeplade i carbonstål til noget unikt?

Vi valgte at lave vores stegeplade af carbonstål på grund af dens overlegne varmelagring og varmekontrol. Carbonstålet er det bedste hybridmateriale, der kombinerer varmelagringen fra støbejern med temperaturkontrol fra rustfrit stål. Vi fremstiller vores stegeplader i Sverige, hvor de kan blive belagt med vegetabilsk olie inden første brug. Metallets kanter er håndsvejsede i stedet for at blive udført maskinelt. Dette sikrer, at de er lækagesikrer. Dette er endnu et eksempel på det engagement i detaljer, som vores håndværkere har. 
Læs mere om designet og produktionen af stegepladen her


Vores stegeplade er 1,3 cm høj og har en kogeflade, der måler lidt over 50 cm lang. Med de to håndtag inkluderet er den 62 centimeter lang. Med andre ord passer den over to brændere på en kogeplade i standardstørrelse. Håndtagene har en højde på 3 cm. Den er 4 mm tyk og vejer 4,5 kg. Kogegrej i carbonstål er typisk 2 mm tykt, men vi øgede dette for at mindske risikoen for, at metallet bliver skævt. Hvis metallet bliver skævt under madlavning ved høj varme, bør det vende tilbage til sin oprindelige tilstand, når det køler af.


Selv om det kan virke tungt, vejer de fleste støbejernsstegeplader det samme, men har håndtag, der flugter med siden. Vores forhøjede håndtag gør denne stegeplade både sikrere og lettere at bære. På grund af de højere, vinklede sider behøver du ikke at bekymre dig om, at fedt spildes på dit komfur eller starter en brand. Faktisk kan vores stegeplade holde til op til en liter væske.

Sådan vedligeholder du din stegeplade


Vedligeholdelse af din stegeplade følger de samme procedurer som vores jernpander i carbonstål. Du kan se videoen for at få en dybdegående gennemgang af, hvordan man rengører carbonstål, men dette er de vigtigste ting, du skal vide:

  • Rengør aldrig med opvaskesæbe
  • Brug kun vand, når det er absolut nødvendigt
  • Kom aldrig din stegeplade i opvaskemaskinen
  • Ved småsnavs: Tør overfladen af med en klud eller et stykke køkkenrulle, og dup overskydende fedt væk
  • Til lidt mere vanskelige sager: Kog forsigtigt en lille mængde vand på stegepladen og skrab madresterne op med en træske
  • Sørg for at tørre din stegeplade enten i hånden eller ved at sætte den på komfuret ved lav varme, inden du opbevarer den

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg laver mad på min stegeplade?

Carbonstål er et meget holdbart materiale, men der er et par ting, du skal være opmærksom på, når du laver mad med det. Selvom det har en varmetolerance på op til 650°C, er medium varme normalt tilstrækkeligt til at tilberede maden jævnt. Undgå at bruge syreholdige madvarer, da de kan fjerne den seasoning, du har arbejdet så hårdt på at opbygge.

En anden ting du skal huske er, at din stegeplade skal opbygge den non stick-patina, før du bruger den til at tilberede mere delikate fødevarer. Vent, til du har brugt din stegeplade i et stykke tid, før du kaster dig ud i at tilberede æg eller klæbrig fisk.

Endelig skal du huske, at carbonstål ikke kan lide fugt. Selvom du kan opbevare din stegeplade enten indendørs eller udendørs, skal du sørge for, at den er beskyttet mod fugt. 

Nu hvor du har alle oplysninger om vores stegeplade, er det tid til at begynde at lave mad. For at sætte gang i din fantasi har vi samlet en liste over 5 af vores yndlingsretter her, hvis du ikke ved, hvor du skal starte.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →