Sådan rengør du din stegeplade i carbonstål

En stegeplade i carbonstål er perfekt til madlavning til mange mennesker. Du kan lave alt fra den lækreste brunch til den perfekte smashburger. Derudover er stegepladen super alsidig, da den både kan bruges på induktion, gas, grill og over direkte ild. 

Men hvordan skal en stegeplade rengøres efter brug? Det vil vi fortælle dig i denne guide. 

Sådan rengør du en stegeplade efter brug

Hvis du har andet køkkengrej i kulstofstål, som f.eks. en jernpande, så er det meget sanssynligt at du allerede kender til alle disse metoder. Rengøringen af en stegeplade er nemlig identisk med de metoder, som bruges på jernpander - og den er heldigvis ganske enkelt. Sådan gør du: 

Metode 1: Tør med køkkenrulle

Hvis du har tilberedt noget på din stegeplade, som ikke har sat sig fast er det simpelt at rengøre panden. Det eneste du skal gøre er, at fjerne overskydende fedtstoffer og madrester med et stykke køkkenrulle. Derefter er pladen klar til opbevaring

Metode 2: Salt-metoden

Har du f.eks. stegt burgere eller andet kød, så kan det ske at noget har sat sig fast på stegepladen. Men dette er heldigvis også let at fjerne og også uden at fjerne din seasoning, som giver denne nonstick effekt. 
Det eneste du skal gøre er, at påføre groft salt på stegepladen og en smule olie. Derefter skal denne saltmasse smøres rundt på pladen indtil den genstridige madrester er fjernet. 

Metode 3: simre-metoden

Hvis metode 2 ikke har været tilstrækkelig til at fjerne madresterne, kan du prøve følgende fremgangsmåde: Start med at dække overfladen af stegepladen med en lille mængde vand og lad det simre, mens du forsigtigt skraber overfladen med en spatel for at fjerne de sidste madrester. Vigtigt er det dog, at du sørger for, at panden bliver helt tør efterfølgende og påfører et tyndt lag olie for at forhindre rustdannelse. Når disse trin er udført, er din stegeplade klar til opbevaring.

Sådan rengør du en stegeplade i dybden

Har du ikke været god nok til at give din stegeplade en tilstrækkelig daglig rengøring efter brug kan det ske, at der er genstridige madrester, som ikke kan komme af på normal vis, eller at der er kommet rust på din stegeplade. Med denne totrinsmetode kan du få din stegeplade til at fremstå som ny:

OBS. Ved begge disse metoder er det nødvendigt at give din stegeplade en ny seasoning efterfølgende, da disse fjerne den eksisterende seasoning. 

Trin 1: Skrub stegepladen

Hvis der er genstridige madrester på din stegeplade, kan du skrubbe overfladen med en børste, grov svamp eller en klump ståluld

Trin 2: Brug eddike

Hvis ingen af de ovenstående metoder har kunne fjerne de genstridige madrester, eller eventuel rust, så følg disse trin:

1. Bland lige dele vand og lagereddike i stegepladen og sæt den over medium varme på komfuret.

2. Hæld blandingen ud. 

3. Skrub panden grundigt med varmt vand og sæbe for at fjerne eventuelle mad- eller rustrester.

4. Efter rengøringen er det vigtigt at give din stegeplade et nyt lag seasoning ved at brænde den ind med et tyndt lag olie. Dette hjælper med at genopbygge den beskyttende belægning og nonstick-effekten.

Lav en ny seasoning ved at følge vores guide her.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →