Sådan rengør du din stegeplade i carbonstål

Sådan rengør du din stegeplade i carbonstål

En stegeplade i carbonstål er perfekt til madlavning til mange mennesker. Du kan lave alt fra den lækreste brunch til perfekte smashburgers. Derudover er stegepladen super alsidig, da den både kan bruges på induktion, gas, grill og over direkte ild. 

Men hvordan skal en stegeplade rengøres efter brug? Det vil vi fortælle dig i denne guide.

Sådan rengør du en stegeplade efter brug

Hvis du har andet køkkengrej i kulstofstål, som f.eks. en jernpande, så er det sandsynligt, at du allerede kender metoderne. Rengøringen af en stegeplade er nemlig identisk med de metoder, som bruges på jernpander - og det er heldigvis ret nemt. Læs bare med her:

Metode 1: Tør med køkkenrulle

Hvis du har tilberedt noget på din stegeplade, som ikke har sat sig fast er det simpelt at rengøre pladen. Det eneste du skal gøre er, at fjerne overskydende fedtstoffer og madrester med et stykke køkkenrulle. Derefter er pladen klar til opbevaring

Metode 2: Salt-metoden

Har du f.eks. stegt burgere eller andet kød, så kan det ske, at noget har sat sig fast på stegepladen. Men dette er heldigvis også let at fjerne og også uden at fjerne din seasoning, som gør pladen nonstick - og derfor gerne skal forblive intakt.

Det eneste du skal gøre er, at påføre groft salt på stegepladen og en smule olie. Derefter smøres blandingen rundt på pladen indtil de genstridige madrester er væk. 

Metode 3: simre-metoden

Hvis metode 2 ikke har været nok til at fjerne madresterne, kan du prøve følgende fremgangsmåde: Start med at dække overfladen af stegepladen med en smule vand og lad det simre, mens du forsigtigt skraber overfladen med en træpalet for at fjerne de sidste madrester. Vigtigt er det dog, at du sørger for, at panden bliver helt tør efterfølgende og påfører et tyndt lag olie for at forhindre rustdannelse. Når disse trin er udført, er din stegeplade klar til opbevaring.

Sådan rengør du en stegeplade i dybden

Har du lånt din stegeplade til en ven, som ikke har været helt punktlig med vores plejeguides, så kan det ske, at fastbrændte madrester eller rust sætter sig i stegepladen. Særligt hvis stegepladen har fået vand / fugt, risikerer du rustdannelse.

Men frygt ej!

Med denne totrinsmetode kan du få din stegeplade til at fremstå som ny:

OBS. Ved begge disse metoder er det nødvendigt at give din stegeplade en ny seasoning efterfølgende, da disse fjerne den eksisterende seasoning.

Trin 1: Skrub stegepladen

Hvis der sidder madrester på stegepladen, kan du skrubbe overfladen med en børste, grov svamp eller en klump ståluld.

Trin 2: Brug eddike

Hvis der stadig sidder madrester eller rust i stegepladen, så har vi et sidste trick:

1. Bland lige dele vand og lagereddike i stegepladen og sæt den over medium varme på komfuret eller grillen.

2. Hæld blandingen ud. 

3. Skrub panden grundigt med varmt vand og sæbe for at fjerne eventuelle mad- eller rustrester.

4. Efter rengøringen er det vigtigt at give din stegeplade et nyt lag seasoning ved at brænde den ind med et tyndt lag olie. Dette hjælper med at genopbygge den beskyttende belægning og nonstick-effekten. 

Lav en ny seasoning ved at følge vores guide her.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke