Stegeplade-guide: Sådan genopretter du naturlig nonstick (seasoning)

Stegeplade-guide: Sådan genopretter du naturlig nonstick (seasoning)

Hvis du lige har foretaget en dybderengøring, eller er kommet til at tilberede syreholdig mad på din stegeplade, kan det være et godt tidspunkt at give stegpladen et nyt lag seasoning for at sikre, at dens naturlige nonstick er god. Følg de enkle trin nedenfor. 

Grillmetoden / Gasblusmetoden

Trin 1: Rengør stegepladen grundigt

Det er vigtigt at din stegeplade er helt ren og fri for rust inden du starter. Giv den derfor en grundig rens i varmt vand og sæbe med en grov svamp, børste eller ståluld. Du kan tørre med et stykke køkkenrulle for at se, om stegepladen er ren. 

Trin 2: Tør stegepladen 

Når stegepladen er ren og tørt af grundigt med et klæde, skal vi sikre os, at de sidste vandmolekyler fordamper. Det gør vi ved at lade stegepladen opvarme stille og roligt i 2-5 minutter på komfuret. 

Trin 3: Påfør et tyndt lag olie

Tilsæt derefter en lille smule af en neutral olie som f.eks. vindruekerneolie, vegetabilsk olie, rapsolie eller solsikkeolie. Vi anbefaler vindruekerneolie, fordi den er relativt billig, smagsneutral og har et højt røgpunkt på ca. 220℃.

Fordel olien jævnt over overfladen på stegepladen med køkkenrulle. Brug gerne en tang, så du ikke brænder fingrene. Der bør næsten ikke være rester af olien tilbage på overfladen, når du er færdig.

Trin 4: Varm stegepladen op på gaskomfuret / grillen

Start med at opvarme din stegepladen på lav-medium varme på gaskomfuret eller eventuelt direkte på grillen, hvis du ikke har gaskomfur. 

Til nøds kan du også bruge et induktionskomfur, men her afhænger resultatet meget af komfurets kvalitet og kogepladens størrelse, ligesom der er en risiko for at pladen kan slå sig, hvis den opvarmes hurtigt og/eller ujævnt. 

Når stegepladen er varmet op stille og roligt ved lav varme, kan du skrue op til medium-høj varme og lade den varme i ca. 5-10 minutter. Det kan godt ryge lidt, så tænd for emhætten, hvis du arbejder indendørs. 

Trin 5: Lad stegepladen nedkøle

Når stegepladen er brændt ind, kan du lade den køle ned langsomt på komfuret / grillen. Vent til den er helt afkølet før du sætter den på plads.

Ovnmetode

En anden metode du kan bruge til at give din stegeplade seasoning er ovnmetoden.

Her skal du igen bruge en olie som f.eks. vidruekerneolie. En udfordring kan være, at stegepladen er for stor til de fleste almindelige ovne. Brug her i stedet den førstnævnte metode. 

Trin 1: Varm op til medium-høj varme

Din ovn skal være forvarmet til røgpunktet for den olie, du har valgt. Forskellige olier har forskellige røgpunkter, og derfor er det vigtigt, at du har indstillet din ovn til den korrekte temperatur. Hvis du bruger vindruekerneolie skal ovnen indstilles til ca. 220℃ eller lidt varmere.

Trin 2: Tilsæt olie 

Kom en lille smule olie på overfladen af din stegeplade, og smør det forsigtigt ud med et stykke køkkenrulle. Tør derefter igen med et tørt stykke køkkenrulle, så der kun er et tyndt lag olie tilbage.

Trin 2: Kom stegepladen i ovnen

Placer en bradepande på den nederste rist i ovnen, for at opsamle eventuelt overskydende olie. Placer derefter din stegeplade i ovnen med stegepladens stegeflade nedad. Lad den opvarme i ovnen i cirka en time. 

Når der er gået en time, skal ovnen slukke. Lad stegepladen stå i ovnen, mens den køler af. Når stegepladen er helt afkølet, er den klar til brug.

Hvorfor skal carbonstål have seasoning?

Når carbonstålet ikke er beskyttet med et lag olie, bliver det sårbart over for fugt og rust pga. det høje jernindhold. Ved at påføre seasoning skabes der et beskyttende lag af olie, som forsegler overfladen og fylder "porerne" på din stegeplade. Dette resulterer i dannelse af en patina, der giver overfladen sliplet-egenskaber og forhindrer rust. Det er derfor vigtigt at give din stegeplade seasoning, hvis den f.eks. har været rengjort med eddike eller en grov svamp / ståluld

Sørg for at give stegepladen et lag olie og ny seasoning, hvis den har været brugt til meget syreholdige råvarer. 

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som...

Læs mere
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke