Stegeplade-guide: Sådan opbygger du naturlig nonstick (seasoning)

Hvis du lige har modtaget din stegeplade, eller lige har foretaget en dybderengøring, kan det være et godt tidspunkt at give den et lag seasoning for at sikre, at dens naturlige nonstick er god. Følg de enkle trin nedenfor.

Kogeplademetoden


Trin 1: Varm op til medium-høj varme

Start med at opvarme din stegepladen på medium-høj temperatur. Sørg for ikke at opvarme den over røgpunktet for den olie, du har tænkt dig at bruge.

Trin 2: Tilsæt den olie, du ønsker

Tilsæt derefter en lille smule af en neutral olie som f.eks. vindruekerneolie, vegetabilsk olie, rapsolie eller solsikkeolie. Vi anbefaler vindruekerneolie, fordi den er billig og har et relativt højt røgpunkt på ca. 220℃

Trin 3: Fordel olien

Tag et stykke køkkenrulle og fordel olien jævnt over overfladen på stegepladen. Brug en tang, for at undgå at brænde fingrene. Der bør næsten ikke være nogen rester af olien tilbage på overfladen, når du er færdig. Sluk derefter for varmen, og lad grillen køle af til stuetemperatur, inden du opbevarer den.

Ovnmetode

En anden metode du kan bruge til at give din stegeplade seasoning er ovnmetoden. Her skal du igen bruge en olie som f.eks. vidruekerneolie. 


Trin 1: Varm op til medium-høj varme

Din ovn skal være forvarmet til røgpunktet for den olie, du har valgt. Forskellige olier har forskellige røgpunkter, og derfor er det vigtigt, at du har indstillet din ovn til den korrekte temperatur. Hvis du bruger vindruekerneolie skal ovnen indstilles til 220℃.

Trin 2: Tilsæt olie 

Kom en lille smule olie på overfladen af din stegeplade, og smør det forsigtigt ud med et stykke køkkenrulle. Tør derefter igen med et tørt stykke køkkenrulle, så der kun er et tyndt lag olie tilbage.

Trin 2: Kom stegepladen i ovnen

Placer en bradepande på den nederste rist i ovnen, for at opsamle eventuelt overskydende olie. Placer derefter din stegeplade i ovnen med stegepladens stegeflade nedad. Lad den opvarme i ovnen i cirka en time. 

Når der er gået en time, skal ovnen slukke. Lad stegepladen stå i ovnen, mens den køler af. Når stegepladen er helt afkølet, er den klar til brug.

Hvorfor skal carbonstål have seasoning?

Når carbonstålet er blankt, bliver det sårbart over for fugt og rust. Ved at påføre seasoning skabes der et beskyttende lag af olie, som forsegler overfladen og fylder "porerne" på din stegeplade. Dette resulterer i dannelse af en patina, der gør overfladen nonstick og forhindrer rust. Det er derfor vigtigt at give din stegeplade seasoning, hvis den f.eks. har været rengjort til med eddike. 

Selvom vores stegeplader leveres fra fabrikken med et lag seasoning, kan man alligevel at tilføje et ekstra lag for at sikre en fuldstændig nonstick-overflade, inden du begynder at tilberede mad på den. Det er også vigtigt at gøre dette, hvis du nogensinde har brug for at gen-tilføre seasoning til din stegeplade, f.eks. efter at have tilberedt syreholdige fødevarer eller hvis din stegeplade begynder at ruste. Dette vil bidrage til at opretholde en optimal nonstick-effekt og beskytte din stegeplade mod rust.

← Ældre indlæg