Sådan genopretter du naturlig nonstick (seasoning) på din stegepande med dobbelthåndtag

Hvis du lige har foretaget en dybderengøring, eller er kommet til at tilberede syreholdig mad på din stegepande, er det et godt tidspunkt at give stegepanden et nyt lag seasoning for at beskytte mod rust og sikre, at dens naturlige nonstick er god. Følg de enkle trin nedenfor. 

 

Hvorfor skal carbonstål have seasoning?

Når carbonstålet ikke er beskyttet med et lag olie, bliver det sårbart over for fugt og rust pga. det høje jernindhold. Ved at påføre seasoning skabes der et beskyttende lag af olie, som forsegler overfladen og fylder "porerne" på din stegepande. Dette resulterer i dannelse af en patina, der giver overfladen sliplet-egenskaber og forhindrer rust. Det er derfor vigtigt at give din stegepande seasoning, hvis den f.eks. har været rengjort med eddike eller en grov svamp / ståluld.

Sørg for at give stegepanden et lag olie og ny seasoning, hvis den har været brugt til meget syreholdige råvarer. 

 

Grillmetoden / Gasblusmetoden

Trin 1: Rengør stegepanden grundigt

Det er vigtigt at din stegepande er helt ren og fri for rust, inden du starter. Giv den derfor en grundig rens i varmt vand og sæbe med en grov svamp, børste eller ståluld. Du kan tørre med et stykke køkkenrulle for at se, om stegepanden er ren. 

 

Trin 2: Tør stegepanden 

Når stegepanden er ren og tørret grundigt af med et klæde, skal vi sikre os, at de sidste vandmolekyler fordamper. Det gør vi ved at opvarme panden stille og roligt i 2–5 minutter på komfuret ved lav varme, så metallets porer åbner sig. 

 

Trin 3: Påfør et tyndt lag olie

Fjern panden fra komfuret, og brug et stykke køkkenrulle til at påføre et meget tyndt lag olie over hele pandens inder- og yderside. Olien skal være en neutral olie som f.eks. vindruekerneolie, rapsolie eller solsikkeolie. Vi anbefaler vindruekerneolie, fordi den er relativt billig, smagsneutral og har et højt røgpunkt på ca. 220℃.

Tør panden igen med et nyt stykke køkkenrulle, for at sikre, at du har et helt tyndt lag olie - panden skal faktisk se helt tør ud.

 

Trin 4: Varm stegepanden op på gaskomfuret / grillen

Start med at opvarme din stegepanden på lav-medium varme på gaskomfuret eller eventuelt direkte på grillen, hvis du ikke har gaskomfur. 

Til nøds kan du også bruge et induktionskomfur, men her afhænger resultatet meget af komfurets kvalitet og kogepladens størrelse, ligesom der er en risiko for at panden kan slå sig, hvis den opvarmes hurtigt og/eller ujævnt. 

Når stegepanden er varmet op stille og roligt ved lav varme, kan du skrue op til medium-høj varme og lade den varme i ca. 5-10 minutter. Det kan godt ryge lidt, så tænd for emhætten, hvis du arbejder indendørs. Når olien er stoppet med at ryge, er panden færdig.

 

Trin 5: Lad stegepanden nedkøle

Når stegepanden er brændt ind, kan du lade den køle ned langsomt på komfuret/grillen. Vent, til den er helt afkølet, før du sætter den på plads.

 

Din pande er nu klar til brug - eller du kan gentage processen et par gange mere, hvis du ønsker en stærkere seasoning. Hvis du giver din panden flere lag seasoning, skal du ikke vaske panden af mellem hvert - du smører bare et nyt lag olie ovenpå.

 

Ovnmetode

En anden metode, du kan bruge til at give din stegepande seasoning, er ovnmetoden.

Her skal du igen bruge en olie som f.eks. vindruekerneolie og følge de samme trin for at rengøre stegepanden.

 

Trin 1: Rengør stegepanden grundigt

Det er vigtigt at din stegepande er helt ren og fri for rust inden du starter. Giv den derfor en grundig rens i varmt vand og sæbe med en grov svamp, børste eller ståluld. Du kan tørre med et stykke køkkenrulle for at se, om stegepanden er ren. 

 

Trin 2: Tør stegepanden 

Når stegepanden er ren og tørret grundigt af med et klæde, skal vi sikre os, at de sidste vandmolekyler fordamper. Det gør vi ved at opvarme panden stille og roligt i 2–5 minutter på komfuret ved lav varme, så metallets porer åbner sig. 

 

Trin 3: Påfør et tyndt lag olie

Fjern panden fra komfuret, og brug et stykke køkkenrulle til at påføre et meget tyndt lag olie over hele pandens inder- og yderside. Olien skal være en neutral olie som f.eks. vindruekerneolie, rapsolie eller solsikkeolie. Vi anbefaler vindruekerneolie, fordi den er relativt billig, smagsneutral og har et højt røgpunkt på ca. 220℃. 

Tør panden igen med et nyt stykke køkkenrulle, for at sikre, at du har et helt tyndt lag olie - panden skal faktisk se helt tør ud.

Sæt forsigtigt den olierede pande ind i ovnen, og sæt den på hovedet på den midterste rille.

Trin 4: Varm stegepanden op i ovnen

Tænd din ovn på 230°C. Ovntemperaturen skal være lidt over røgpunktet for din olie eller voks - vi plejer at bruge vindruekerneolie og varme ovnen op til 230°C, men hvis du bruger en olie med et højere røgpunkt, skal ovnen være varmere.

Lad panden stå i ovnen i en time ved den passende temperatur.

Der kan komme lidt røg undervejs - det er helt fint, det betyder bare, at olien er ved at blive brændt ind. 

Trin 5: Lad stegepanden nedkøle

Efter en time skal du slukke for ovnen og lade panden stå i ovnen, indtil den er helt afkølet. 

Din pande er nu klar til brug - eller du kan gentage processen et par gange mere, hvis du ønsker en stærkere seasoning. Hvis du giver din panden flere lag seasoning, skal du ikke vaske panden af mellem hvert - du smører bare et nyt lag olie ovenpå.

 

Vi har lavet en videoguide til seasoning af carbonstålpander. Selvom panden i videoen ikke er identisk med den, du har, er processen den samme – og du kan derfor trygt følge guiden til, hvordan du giver din pande den rette seasoning.

 

Fik du ikke svar på alt?

Så sidder en af vores produkteksperter klar til at hjælpe dig:

Skriv til os