En god gryde i rustfrit stål er en ren arbejdshest i køkkenet, som vil tjene dig de næste mange år. Her er de vigtigste tips til, hvordan du får dine gryder til at holde hele livet - og til at holde sig pæne.
Tip 1: Undgå at salte med det samme
Hvis du tilsætter salt til din gryde (eks. salt i kogende vand) med det samme risikerer du, at der opstår grubetæring / "pitting"-korrosion på overfladen. Det vil sige små huller i stålets overflade.
Det betyder reelt ikke noget for funktionen af din gryde, men når skaden er sket kan du ikke gøre noget - og problemet kan nemt forebygges. Vent blot til indholdet i panden eller gryden er varmt før du tilsætter salt.
Tip 2: Tør af med det samme
Gryder i rustfrit stål tåler det meste - de er jo rustfri, så vand skader ikke. Men hvis du vil undgå pletter og mineralaflejringer fra vandet (når det fordamper), så bør du tørre af med det samme med et viskestykke - og undgå opvaskemaskinen.
Ellers vil du typisk opleve kalk ophobe sig - særligt hvis du bor i et område med meget kalk i vandet.
Er skaden sket?
Så læs hvordan du fjerner kalk her→
Tip 3: Lad gryden køle af
Du ved måske allerede, at pander kan slå sig, hvis de udsættes for drastiske temperaturændringer - men det gælder faktisk også gryder. Ligesom det samme gælder for vores carbonstålpander og støbejern.
Derfor bør du aldrig bruge koldt vand i en varm gryde. Lad gryden køle lidt af først, og brug gerne varmt vand til rengøring.
Læs hvordan du rengør dine gryder og pander i rustfrit stål her→
Klar til at komme i gang?