Sådan bruger og vedligeholder du gryder i rustfrit stål - Gastrotools.dk

Sådan bruger og vedligeholder du gryder i rustfrit stål

En god gryde i rustfrit stål er en ren arbejdshest i køkkenet, som vil tjene dig de næste mange år. Her er de vigtigste tips til, hvordan du får dine gryder til at holde hele livet - og til at holde sig pæne.

Tip 1: Undgå at salte med det samme

Hvis du tilsætter salt til din gryde (eks. salt i kogende vand) med det samme risikerer du, at der opstår grubetæring / "pitting"-korrosion på overfladen. Det vil sige små huller i stålets overflade.

Det betyder reelt ikke noget for funktionen af din gryde, men når skaden er sket kan du ikke gøre noget - og problemet kan nemt forebygges. Vent blot til indholdet i panden eller gryden er varmt før du tilsætter salt. 

Tip 2: Tør af med det samme

Gryder i rustfrit stål tåler det meste - de er jo rustfri, så vand skader ikke. Men hvis du vil undgå pletter og mineralaflejringer fra vandet (når det fordamper), så bør du tørre af med det samme med et viskestykke - og undgå opvaskemaskinen. 

Ellers vil du typisk opleve kalk ophobe sig - særligt hvis du bor i et område med meget kalk i vandet.

Er skaden sket?

Så læs hvordan du fjerner kalk her→

Tip 3: Lad gryden køle af

Du ved måske allerede, at pander kan slå sig, hvis de udsættes for drastiske temperaturændringer - men det gælder faktisk også gryder. Ligesom det samme gælder for vores carbonstålpander og støbejern. 

Derfor bør du aldrig bruge koldt vand i en varm gryde. Lad gryden køle lidt af først, og brug gerne varmt vand til rengøring. 

Læs hvordan du rengør dine gryder og pander i rustfrit stål her→

Klar til at komme i gang? 

Udforsk vores gryder og pander i rustfrit stål her→

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS

Stegepande i carbonstål: Faser & udfordringer

Carbonstål er et materiale, som er kendt at opbygge naturlig nonstick ved patina. Det betyder, at overfladen udvikler sin farve og udtryk over tid, efterhånden som...

Læs mere

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere

Modtag tips & tricks direkte i din indbakke