Sådan bruger og vedligeholder du gryder i rustfrit stål

Sådan bruger og vedligeholder du gryder i rustfrit stål

En god gryde i rustfrit stål er en ren arbejdshest i køkkenet, som vil tjene dig de næste mange år. Her er de vigtigste tips til, hvordan du får dine gryder til at holde hele livet - og til at holde sig pæne.

Tip 1: Undgå at salte med det samme

Hvis du tilsætter salt til din gryde (eks. salt i kogende vand) med det samme risikerer du, at der opstår grubetæring / "pitting"-korrosion på overfladen. Det vil sige små huller i stålets overflade.

Det betyder reelt ikke noget for funktionen af din gryde, men når skaden er sket kan du ikke gøre noget - og problemet kan nemt forebygges. Vent blot til indholdet i panden eller gryden er varmt før du tilsætter salt. 

Tip 2: Tør af med det samme

Gryder i rustfrit stål tåler det meste - de er jo rustfri, så vand skader ikke. Men hvis du vil undgå pletter og mineralaflejringer fra vandet (når det fordamper), så bør du tørre af med det samme med et viskestykke - og undgå opvaskemaskinen. 

Ellers vil du typisk opleve kalk ophobe sig - særligt hvis du bor i et område med meget kalk i vandet.

Er skaden sket?

Så læs hvordan du fjerner kalk her→

Tip 3: Lad gryden køle af

Du ved måske allerede, at pander kan slå sig, hvis de udsættes for drastiske temperaturændringer - men det gælder faktisk også gryder. Ligesom det samme gælder for vores carbonstålpander og støbejern.

Derfor bør du aldrig bruge koldt vand i en varm gryde. Lad gryden køle lidt af først, og brug gerne varmt vand til rengøring. 

Læs hvordan du rengør dine gryder og pander i rustfrit stål her→

Klar til at komme i gang? 

Udforsk vores gryder og pander i rustfrit stål her→

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
5 grunde til at vælge gryder & pander i 5-ply

5 grunde til at vælge gryder & pander i 5-ply

 Er du træt af mad, der brænder på? Og frustreret over at udskifte dine nonstick-pander år efter år? Det kan være en udfordring at finde...

Læs mere
Carbonstål vs. 5-ply rustfrit stål - Guide til stegepander

Carbonstål vs. 5-ply rustfrit stål - Guide til stegepander

Hvad er forskellen mellem carbonstål og kogegrej i 5-ply?Her er de vigtigste forskelle. Hvis du har arbejdet i et professionelt køkken - eller bare et veludstyret...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke