Hvad er forskellen på en bagesten og et bagestål?

Hvad er forskellen på en bagesten og et bagestål?

Høj og eksplosiv varme er essentielt for, at dit bagværk kan få en sprød skorpe. Både en bagesten og et bagestål kan løfte dit bagværk - ved at absorbere ovnens varme og afgive varmen til brødet.  

Men hvilken af de to gør dette bedst - og hvad skal du overveje inden dit køb? 

I dette indlæg vil vi udforske alle fordele og ulemper ved de to bageredskaber, så du kan blive klogere på, hvad der passer bedst til netop dit behov. 

Hvad er en bagesten?

En bagesten er en tyk stenplade, ofte lavet i keramik eller sten, der bruges til at bage brød eller pizza. Bagesten kan variere i størrelse og form, men de er normalt rektangulære eller runde for at passe ind på risten i ovnen. 

Fordele ved bagestenen

Pris: Bagestenen er et budgetvenligt alternativ til bagestålet - da den generelt er billigere. 

Vægt: På grund af konstruktionen i sten eller keramik, er bagestenen lettere og nemmere at flytte rundt end bagestålet.

Vedligeholdelse og rengøring: Bagestenen er nem at bruge, vedligeholde og rengøre. Efter brug kan den blot vaskes i vand og sæbe - og man skal aldrig være bange for, at bagestenen ruster. 

Ulemper ved bagestenen

Varmeegenskaber: Bagestenen har ikke den samme varmeledningsevne som et bagestål, hvilket resulterer i en længere opvarmningstid og dårlige varmeledning under bagning. Samtidig holder bagestenen heller ikke lige så godt på varmen, hvilken betyder, at stenens temperatur falder når den kolde dej rammer overfladen. Resultatet er en bleg og mindre sprød skorpe på dit bagværk. 

Holdbarhed: På grund af konstruktionen i keramik eller sten, er bagestenen tilbøjelig til at knække eller sprække med tiden. Det gør dens levetid begrænset. 

Hvad er et bagestål?

Et bagestål er en tyk plade lavet af stål, ofte carbonstål, som bruges til opnå professionelle bageresultater i din egen ovn. Bagestålet er kendt for sin fremragende evne til at absorbere og lede varme. 

Fordelene ved bagestålet

Varmeegenskaber: Bagestålet har ekstraordinære varmeegenskaber, hvilket resulterer i hurtig opvarmning, jævn varmefordeling og en fantastisk evne til at holde på varmen. Bagestålet leder varmen hurtigere end bagesten - og netop det er nøglen til en sprød skorpe på dit bagværk. 

Holdbarhed: Med bagestålets konstruktion i 6 mm carbonstål, er det et ekstremt holdbart værktøj, som er modstandsdygtig over for brud og skader. Det sikrer dig en livslang brug. 

Ulemperne ved bagestålet

Pris: Sammenlignet med bagestenen, er bagestålet normalt dyrere, hvilket kan holde nogen tilbage og gribe til det billigere alternativ. Her er holdbarheden dog værd at medregne. Når du køber et bagestål, holder det hele livet. 

Vægt: Den tykke stålkonstruktion giver fantastiske varmeegenskaber og en livslang holdbarhed, men samtidig gør det også bagestålet tungt og vanskeligere at tage ud og ind af ovnen. 
Vores bagestål er heldigvis lettere at håndtere med det praktiske håndtag. 

Vedligeholdelse: Bagestålet er nemt at bruge og vedligeholde, men skal - modsat bagestenen - smøres i olie en gang hvert halve år. Bagestålet kan ikke vaskes med vand og sæbe, da det vil fremkalde rust. 
Læs hvordan du plejer og vedligeholder bagestålet her→

Så hvad skal du vælge? 

Valget mellem bagesten og bagestål afhænger af dine individuelle behov og præferencer. Hvis du er på udkig efter et værktøj som kan løfte dit bagværk til nye højder, og som holder resten af livet, så er bagestålet helt klart det bedste valg for dig. 

Er du ude efter et mere budgetvenligt alternativ, som er lettere at håndtere og vedligeholde - men har ikke noget imod at gå på kompromis med varmeegenskaberne - så vil bagestenen være valget for dig.

Udforsk bagestålet her→

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Hvordan bliver et forklæde produceret?  Kom med en tur til det nordlige Frankrig, hvor vi producerer vores hørforklæder, på en fabrik med mere end 150 års...

Læs mere
Pleje af egetræsskærebrætter

Pleje af egetræsskærebrætter

En af de største fordele ved et skærebræt i egetræ er, at det holder i mange år, hvis du passer ordentligt på det. Derfor er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke