Knivhåndtering – lær at skære som en professionel kok - Gastrotools.dk

Knivhåndtering – lær at skære som en professionel kok

Når du først har anskaffet dig en god køkkenkniv (eller flere), er det vigtigt at lære, hvordan du håndterer den. Ikke bare så du kan imponere de andre, der måtte stå og overvære dig, mens du tilbereder aftenens måltid. Men i lige så høj grad for din og madens skyld. 

Korrekt knivhåndtering er med til at sikre, at du ikke skærer dig selv – og med god knivhåndtering bliver du også dygtig til at skære grøntsager og andet i lige store stykker, så alt bliver tilberedt lige meget. 

Regel nummer et, når det kommer til knivhåndtering vil altid være: Brug en skarp kniv. Giv din kniv et par stryg på dit keramiske strygestål, og så er du klar. 

Sådan skal du holde på kniven

Det er essentielt, at du holder rigtigt på din kniv – og her skal du lære at mestre “the pinch grip”. The pinch grip giver dig fuld kontrol over kniven, så kniven (næsten) føles som en forlængelse af din arm. 

Sådan mestrer du the pinch grip:

Tag fat i knivbladet med tommel og pegefinger lige foran bolsteren (der, hvor skæfte og knivblad mødes). Brug eventuelt også langfingeren på knivbladet. 

Nu hvor du har styr på grebet, skal vi gennemgå de fem steps, som du skal kunne for at mestre den helt basale knivhåndtering. 

De 5 steps

1. Den grove udskæring

    Noget af det her kan for dig som læser måske føles som åbenlyst, men lad os hellere være lidt for grundige, end at nogen skal ud at finde plasterkassen frem, fordi vi var for fine til at beskrive det hele basale ;-)... 

    Når vi skal skære grøntsager, er første step, at de er helt rene og klar til brug. Dernæst skal de skæres i nogle stykker, som vi kan arbejde med. En god tommelfingerregel er, at du skal skære dine grøntsager op i stykker á maks 10 centimeter. 

    Du vil sjældent have grøntsager i din ret, der er længere – og det passer godt med, hvad der er behageligt at arbejde med, når du står med en kokkekniv. 

    2. Lav nu en plan bund

      Lav nu en plan bund på den grøntsag, du arbejder med. I vores tilfælde glaskål.

      Uden en fast bund kan dine grøntsager blive lidt for bevægelige, har du en skarp kniv ved hånden, risikerer vi, at du skal ud efter den pakke plastre alligevel…

      Så skær en plan bund og sikr dig, at grøntsagen ligger godt og solidt på skærebrættet, så du sikkert kan arbejde videre med den. 

      3. Skær grøntsagen i skiver

        Nu skal vi til det interessante i knivhåndtering – det step, hvor du lærer at skære sikkert, effektivt og hurtigt (uden at frygte for dine fingre).

        Fikser din grøntsag på skærebrættet med din tommelfinger og lillefinger på hver side. De tre andre fingre placer du ovenpå grøntsagen - og bøjer fingerspidserne indad, sådan kniven kører langs dine knoer.

        Når du har dette greb, kan du, ved hjælp af dine knoer bestemme, hvor tykke skiver der skal skæres.

        Nu kan du skære dine grøntsager i perfekte skiver. Skal du bruge strimler eller tern? Så hæng på – det ser vi på i de to sidste steps. 

        4. Skær dine grøntsager til strimler (julienne) 

          Hvis du skal bruge strimler, så stabler du dine skiver ovenpå hinanden og vender det hele 90 grader. Så fikserer du grøntsagen igen, som beskrevet ovenfor, og kører op og ned med din kniv, mens du lader knoerne bestemme tykkelsen.

          Husk, at fingerspidserne altid skal pege indad. 


          Hvis din kokkekniv har lidt vuggeskær, som vores Gyuto har, kan du lade knivspidsen være i skærebrættet hele tiden og køre op og ned. Det giver dig en god sikkerhed i starten og gør det endnu mere sikkert for dig (og dine fingre). 

          5. Sådan skærer du de perfekte tern

          Vi skal nu til sidste step – og dine grøntsager bliver snart ikke mindre. 

          Saml dine strimler i et bundt og fikser dem som tidligere beskrevet. Skær nu på det modsatte led og se, om du ikke kan skære dem i samme tykkelse, som strimlerne har.

          Derved får du perfekt kvadratiske tern.  

          Er du i tvivl om nogle af de steps, vi har beskrevet ovenfor? Det er ikke altid lige let at lære på skrift – heldigvis kan se videoen ovenfor, hvor Thomas Rode viser og beskriver i praksis. God arbejdslyst!

          ← Ældre indlæg Nyere indlæg →

          Guides

          RSS
          Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

          Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

          Hvordan bliver et forklæde produceret?  Kom med en tur til det nordlige Frankrig, hvor vi producerer vores hørforklæder, på en fabrik med mere end 150 års...

          Læs mere
          Pleje af egetræsskærebrætter

          Pleje af egetræsskærebrætter

          En af de største fordele ved et skærebræt i egetræ er, at det holder i mange år, hvis du passer ordentligt på det. Derfor er...

          Læs mere

          Modtog tips & trick direkte i din indbakke