Guide til pleje af emaljeret støbejern - Gryder og pander - Gastrotools.dk

Guide til pleje af emaljeret støbejern - Gryder og pander

Kasseroller, gryder og stegepander - Emaljeret støbejern fortjener pleje og en kærlig hånd. Her er den ultimative guide til at lave mad i støbejern og samtidig passe godt på det lille køkkenvidunder, som emaljeret støbejern er.
Selvom rustfrit stål og jernpander bestemt har sin plads i køkkenet, så kommer emaljeret støbejern med en række fordele og fantastiske egenskaber. 
For det første, så er emaljeret støbejern nemt at gøre rent. Takket være tre lag emalje, slipper du for at maden brænder fast - og modsat traditionel "rå" støbejern, så behøver du ikke at brænde emaljeret støbejern ind i olie. 
Mange sundhedsbevidste forbrugere vælger emaljeret støbejern, fordi det er fri for skadelige kemikalier - og i øvrigt sørger for, at der ikke kommer noget jern i maden, selvom du tilbereder syreholdige ingredienser. Det betyder, at du sagtens kan tilberede tomater, vin, eddike og andre syreholdige madvarer, som normalt ville interagere med traditionelt støbejern.
Nogle andre fede fordele ved støbejern:
 • Emaljeret støbejern er enormt stærkt og holdbart - du kan bruge det i mange år
 • Gryder og pander i støbejern kan tåle høje temperatuer, så du kan opnå en fantastisk stegeskorpe på kød og grøntsager
 • Støbejern holder godt på varmen - og er derfor perfekt til supper, stuvninger, simreretter, brød og braisering. 
 • Fordi støbejern holder så godt på varmen, er det energibesparende og bedre for miljøet 
 • Emaljen giver både et fundament for bedre nonstick - og beskytter mod rust

Her er vores bedste tips til gryder og pander i emaljeret støbejern

For at opnå de bedste resultater med dine gryder, kasseroller og stegepander i emaljeret støbejern, så læs med her, hvor vi kommer ind på både god pleje, vedligeholdelse og brug af støbejernskogegrej. 

Rengøring af emaljeret støbejern

Modsat sin besværlige fætter - det traditionelle rå støbejern - så er emaljeret støbejern utroligt nemt at gøre rent. Du kan ganske enkelt bare vaske den op med en blød børste eller svamp og lidt varmt vand med opvaskesæbe. Når gryden er ren, kan du lade den lufttørre eller tørre ren med et viskestykke. 

Sådan fjerner du brændte madrester fra emaljeret støbejern

Hvis uheldet er ude, og maden har sat sig fast i din emaljerede støbejernsgryde eller støbejernspande, så frygt ej! Her får du et par andre gode rengøringstips, når opgaven er ekstra svær:

 • Fyld gryden/panden halvvejs med vand og lad det koge op på komfuret
 • Brug en træske eller træspatel (undgå metalredskaber) og skrab madresterne væk
 • Hvis ikke det er nok, så sæt gryden/panden i blød med varmt vand og opvaskesæbe, indtil det løsnes

Sådan undgår du at ødelægge emaljen på dine gryder og pander

Emaljeret støbejern har meget få ulemper, men det her er en af dem. Hvis du taber eller på anden måde slår et hårdt objekt eller redskab mod støbejernets emalje, kan du risikere, at emaljeren bliver ridset, slår en flig af - eller i værste tilfælde helt flækker. 

Det skyldes, at emaljen er lavet af et materiale, som svarer til glas eller porcelæn. Støbejernsemalje er på ingen måde skrøbelig - men alligevel er det en god idé at passe på og følge disse generelle retningslinjer.

Her er nogle basale tips og tricks til at passe godt på dine gryder og pander:

 • Undgå metalredskaber, hvis du skal røre, skrabe eller på anden vis arbejde mere aggressivt i gryden/panden; gå i stedet efter plastik eller træredskaber
 • Emaljeret støbejern skal ikke forvarmes (modsat rå støbejern, jernpander mm.); i stedet bør du tilsætte maden eller væsken til din gryde/pande, før du giver den direkte varme
 • Brug kun høj varme på dit emaljerede støbejern, når du tilbereder noget med meget væske - eksempelvis suppe eller simreretter
 • Undgå hurtige temperaturskift i gryden - ligesom med glas, så kan hurtige skift fra stuetemperatur til brændende varmt (eller iskoldt) forårsage sprækker i emaljen

Sådan skal emaljeret støbejern opbevares

En af grundende til at støbejern er så robust, skal findes i dets tunge og tykke konstruktion. Den tunge vægt, kan gøre det besværligt at opbevare mange støbejernsprodukter på en gang. 

Siden støbejernsgryder og pander er så utroligt smukke, så overvej om ikke dit emaljerede støbejern skal udstilles på en hylde i køkkenet. Hvis du gerne vil stable støbejernet i et skab eller en kraftig skuffe, så anbefaler vi altid, at du lægger noget blødt imellem - eks. en silikonebordskåner, et viskestykke, bobleplast eller noget fjerde. Det beskytter emaljen mod ridser og slag fra andet kogegrej, du stabler ovenpå. 

Dette skal du gøre - og dette må du aldrig gøre ved dine gryder og pander i emaljeret støbejern

Som du kan se, er det relativt simpelt og nemt at passe på sit kogegrej i emaljeret støbejern. Husk disse tips, så du kan få glæde af dine gryder og pander resten af livet:

 • Vask altid emaljeret støbejern op i hånden - og ALDRIG i opvaskemaskinen, da opvaskemaskinen kan ødelægge emaljen
 • Undgå at udsætte emaljeret støbejern for direkte ild, medmindre der allerede er mad eller væske i gryden/panden
 • Brug kun træ, nylon, silikone, plastik el. lign. i dit emaljerede støbejern for at undgå at beskadige emaljen
 • Emaljeret støbejern består af jern i kernen, som er magnetisk - derfor kan du både bruge det på induktion, gas og keramiske kogeplader. 

Se vores udvalg af gryder og pander her

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Bag produktionen og designet: Forklæde i hør

Hvordan bliver et forklæde produceret?  Kom med en tur til det nordlige Frankrig, hvor vi producerer vores hørforklæder, på en fabrik med mere end 150 års...

Læs mere
Pleje af egetræsskærebrætter

Pleje af egetræsskærebrætter

En af de største fordele ved et skærebræt i egetræ er, at det holder i mange år, hvis du passer ordentligt på det. Derfor er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke