Den komplette artikel om strygestål - Gastrotools.dk

Den komplette artikel om strygestål

Vi elsker skarpe knive hos Gastrotools. De gør arbejdet i køkkenet hurtigere, nemmere og ikke mindst sjovere.  Men for at have skarpe knive længere end den første måned, efter at du købte dem, skal du selv gøre en indsats. 


De fleste har stiftet bekendtskab med et strygestål som på billedet her.

 

Men det er de færreste, der ved, hvordan de bruger det korrekt, hvor ofte de skal bruge det - og endda om de bruger det rette strygestål. 


I denne artikel vil vi give dig svar på alt det og meget mere. Så vil du vide, hvordan du holder dine knive skarpe som barberblade resten af dit liv? Hæng på her et øjeblik. 

Hvad er et strygestål?

Et keramisk strygestål er et værktøj, du bruger til at vedligeholde skarpheden på knivene. Da det er et keramisk strygestål, sliber det meget fint og fungerer derved som en slibestang.


Skal dine knive derimod slibes, bruger du en knivsliber eller slibesten. 


Strygestål består af en “slibestang” og et godt håndtag. Slibestangen produceres i forskellige materialer. Det er vigtigt, at strygestålets hårdhed er lige så hårdt eller hårdere end dine knives stål, sådan de kan rette knivsæggen ud. 

Hos Gastrotools er vores knive produceret i uhyre hårdt stål, der har en hårdhed på 60 HRC. Det stiller høje krav til de strygestål, der bruges hertil - derfor er vores strygestål lavet i keramik, der har en hårdhed på 67 HRC. 


Hvad er forskelle på normalt strygestål og keramisk strygestål?

Forskellen på de forskellige strygestål er metallet, man stryger det på. Et normalt strygestål er lavet i et blødere materiale, der vil være blødere end vores knive - og derfor ikke fungere til at stryge eksempelvis japanske knive, da stålet på knivene har en højere hårdhed end selve strygestålet. 


Et karamisk strygestål har en markant højere hårdhed og kan derfor anvendes på tæt på alle knive, du måtte finde. Vil du derfor være på den sikre side, kan vi klart anbefale et keramisk strygestål. 


Sådan bruger du et strygestål

Vi har næsten alle prøvet at stå der. Med den store kokkekniv i den ene hånd og strygestålet i den anden. En bekymret mine i ansigtet og så ellers prøvet os frem. 


Det er der heldigvis ingen grund til længere. Se med her, hvor Michelin-kokken Thomas Rode lærer dig, hvordan du bruger et strygestål korrekt og giver en række andre vedligeholdelsestips: 


Det behøver ikke gå så pokkers hurtigt, selvom det måske ser lidt ekstra imponerende ud. 


Hold en vinkel på din kniv på 10-20 grader afhængigt af kniven og stryg ned over strygestålet. Husk at stryg lige mange gange på begge sider af kniven. Meget mere kompliceret end det behøver det ikke at være. 


Hvor ofte skal man bruge et strygestål?

Thomas sagde således i videoen:


Hver gang han tager en kniv op af sin køkkenskuffe, tager han også sit strygestål op og giver den nogle stryg.


Så er du god og vil holde dine knive så skarpe som muligt, kan du følge den tommelfingerregel. Bliver det for meget for dig, kan du gøre det en gang om ugen som minimum. 


Så holder dine knive sig skarpere meget længere - og de er markant bedre at arbejde med. 


Andre tips til at vedligeholde dine knive


Thomas giver i video herover et rigtig vigtigt råd. Når du vil flytte ting på dit skærebræt, så vend kniven om, når du trækker den over dit skærebræt, så du ikke ødelægger din kniv.


Vil du have flere tips til, hvordan du passer på dine knive, har vi skrevet en hel artikel om netop det emne. Læs den her. 


Er du blevet lun på tanken om at have et strygestål i dit køkken, så kan du se vores keramiske strygestål her. 

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke