Støbejern vs. nonstick: 5 forskelle som du skal kende

Støbejern vs. nonstick: 5 forskelle som du skal kende

I mange år har emaljeret støbejern og nonstick med teflon-belægning været blandt de foretrukne valg for både professionelle- og hjemmekokke. I den seneste tid har medierne sat fokus på de negative effekter af PFAS stofferne i nonstickprodukter, hvilket har ført til en søgen efter alternativer til den populære nonstick-overflade. Læs med her for at blive klogere på forskelle og ligheder mellem emaljeret støbejern og nonstick, som du bør kende til: 

1. Materiale

Støbejern er en type af jernlegering, som består af primært jern, kulstof og silicum. Støbejern laves ved at hælde flydende metal i forme, hvilket gør dem utroligt holdbare.

Der findes to typer af støbejern: Emaljeret støbejern og rå støbejern. I denne guide vil vi fokusere på den emaljerede støbejern, som er dækket af et tyndt lag af TOMATEC emalje.

Nonstick derimod består typisk af rustfrit stål og enten en keramisk coating eller PTFE coating (teflon), som giver panden sin slip-let effekt. Den glatte overflade gør nonstick super let at bruge og rengøre. Selv æg og skrøbelige fisk slipper overfladen med lethed.

Støbejern består altså af en holdbar jernlegering, mens nonstick har en glat keramisk eller PFAS belægning for at give slip-let effekt. Nonstickprodukters levetid holder oftest kun i et par år imens støbejern kan holde i flere generationer, hvis det behandles ordentligt.

2. Varmetolerence

En af de store forskelle mellem støbejernsprodukter og produkter med nonstick belægning er, hvor høje temperaturer de kan tåle. Støbejern kan tåle utroligt høje temperaturer uden at tage skade. Det betyder, at du kan stege, simre, braisere eller bage ved høje temperaturer, uden at bekymre dig. Du kan endda komme støbejern direkte i ovnen.

På den anden side er der produkter med nonstick belægning, dækket af en PFAS belægning, der går i stykker ved høje temperaturer. Når belægningen når over 250 grader, nedbrydes den og frigiver sundhedsskadelige stoffer i maden og i luften. Dette kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser og samtidig påvirke miljøet, da produktionen af PFAS er miljøforurenende.

3. Varmelagring

Både støbejern og nonstickprodukter har en god evne til at fordele varmen godt under madlavning. Dog adskiller støbejern sig ved at have en fantastisk evne til at opbevare varmeenergi på en utrolig effektiv måde.

Dette gør det til det perfekte valg, når du ønsker at tilberede lækre simreretter ved lav varme, da støbejernet holder på varmen og sikrer en jævn varmefordeling over længere tid.

En anden stor fordel er, at dette kan hjælpe dig med at spare energi, da du ikke behøver at bruge så meget varme for opretholde den høje temperatur.

Sidst men ikke mindst gør den suveræne varmelagring i støbejern også, at du kan opnå en fantastisk stegeskorpe, hvis du f.eks. skal stege et bøf på en støbejernspande.
Når den kolde bøf rammer overfladen på støbejernspanden skifter temperaturen ikke ligeså drastisk som på en nonstick pande, hvilket giver den sprøde stegeskorpe.

4. Holdbarhed

Støbejern består primært af jern, hvilket gør det super holdbart. Bliver støbejern vedligeholdt ordentligt, kan det holde i årtier, ja endda i generationer. Faktisk siger man, at støbejern kun bliver bedre med tiden, fordi der bliver opbygget naturlig nonstick ved madlavningen.

På den anden side er nonstick produkter, som er belagt med enten en keramisk coating eller PFAS coating. Et nonstickprodukt af høj kvalitet vil godt kunne holde i flere år, hvis du passer godt på det, men uanset kvaliteten, vil det have en udløbsdato. Slip-let effekten bliver dårligere med tiden specielt, hvis overfladen får ridser eller bliver udsat for høj varme.

5. Alsidighed

Både støbejern og nonstick har deres fordele og ulemper. Nonstick er nemt at bruge og rengøre, og på grund af dets lette vægt er det perfekt til hurtige og enkle opgaver i køkkenet.

Støbejern er tungere og dermed sværere at håndtere. Men støbejern er meget alsidigt og kan bruges til at lave alt fra perfekte stegeskorper til simreretter, grydebrød, tærter og meget mere. Det bedste er, at støbejern kan bruges på alle typer af varmekilder og, at det er super holdbart. 

Hvad skal du vælge?

At vælge den rigtige pande kan gøre en stor forskel for din madlavning.

Hvis du er på udkig efter en pande, der vil holde i generationer og kan modstå høje temperaturer, så er støbejern det perfekte valg for dig. Det holder effektivt på varmen og giver din mad den perfekte stegeskorpe. Så hvis du ønsker at lave den perfekte simre-ret eller en saftig steg med sprød stegeskorpe, så er emaljeret støbejern et must-have.

På den anden side kan nonstick pande også have sin plads i dit køkken. Med sin slip-let effekt, er nonstick perfekt til at tilberede skrøbelige madvarer som fisk, æg eller pandekager. Men denne effekt har nonstick ikke på ubestemt tid, hvilket gør at det oftere skal skiftes ud. Samtidig kan PFAS coatingen, som findes i de fleste nonstickprodukter, potentielt være både skadelige for kroppen og for miljøet.

Vi anbefaler at begynde med en pande og en gryde i støbejern, som begge er i stand til at klare stort set alt, hvad du kan finde på at tilberede i hverdagens madlavning.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Guides

RSS
Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Mød producenten bag vores italienske kogegrej

Kogegrej i både carbonstål og rustfrit stål har altid været førende i det professionelle køkken - og det er der en helt særlig årsag til....

Læs mere
5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

5 ting du skal bruge for at lave mad over bål

Der er få ting, der slår følelsen af udendørs madlavning i de varme sommermåneder, især når det foregår over åben ild. Uanset om du er...

Læs mere

Modtog tips & trick direkte i din indbakke