Sådan opbygger du "seasoning" på din carbonstålpande

Når du har fået din stegepande hjem, er der lidt forarbejde, du skal gøre for at passe på panden og samtidig opbygge en naturlig non stick. 

I guiden her vil vi give dig helt grundlæggende tips til, hvordan du passer på din nye pande. Har du en støbejernspande derhjemme, gælder alle tips også for den.

Se vores videoguide her:

 Carbonstål er et af vores yndlingsmaterialer til stegepander. Det er en fast bestanddel i professionelle køkkener, elsket af franske kokke, og er også hurtigt blevet populært i det danske hjemmekøkken. Det forstår vi godt - Carbonstål giver nemlig det bedste fra begge verdener af støbejern og rustfrit stål.

En stegepande i carbonstål varmer hurtigt op og køles hurtigt ned og har en utrolig evne til at lede varme. Derudover er carbonstålpanden ekstremt slidstærk og relativt let sammenlignet med støbejern. 

Når din nye stegepande i carbonstål leveres hos dig, kan du nok ikke vente med at komme i gang, men ligesom med støbejern er det vigtigt, at du får opbygget et naturligt lag non-stick. Den proces kalder vi “seasoning”. Følg denne guide et trin ad gangen, og bliv klædt på til at give din nye stegepande den perfekte seasoning. 

  Hvad er “seasoning”?

  Seasoning er den proces, hvor din pande behandles med olie for at skabe en forsegling af pandens overflade. Opvarmning af en olie med et højt rygepunkt på panden fører til polymerisering - olien og varmen reagerer sammen og danner et hårdt lag, der udfylder de små porrer / ujævnheder i metallets overflade. Det hjælper med at forhindre rust og sørger for, at maden ikke sætter sig fast. 

  Selvom din pande kommer “pre-seasoned”, er denne behandling fra produktionen primært beregnet til at beskytte den mod rust under transport og opbevaring på vores lager. 

  For at opnå den perfekte overflade inden du begynder at lave mad, skal du derfor have renset panden helt ned og opbygget det første lag seasoning.

  Vi har testet adskillige metoder og fundet frem til, at det bedste resultat opnås i ovnen. Hvis du har et gasblus, kan det også bruges - men følg ovnmetoden, hvis du vil være på den sikre side eller bruger induktion eller keramiske kogeplader.

  Sådan får du non-stick-effekten på din pande første gang

  1. Forvarm din ovn

  Din ovn skal være lige så varm som rygepunktet i den olie, du bruger. Vi foretrækker at bruge vindruekerneolie, som har et rygepunkt på omkring 216 grader, men hvis du er i tvivl, så tjek etiketten på den olie du bruger.

  Dæk en bradepande med aluminiumsfolie og placer den på nederste rille i din ovn - den opsamler evt. olie, der måtte dryppe af panden undervejs i processen.

  2. Vask din stegepande

  Giv din pande en god vask med varmt vand og opvaskesæbe. Fjern det beskyttende lag, som panden har fået under produktionen for at beskytte panden under transport. Prøv at få så meget af olien væk som muligt. Vi anbefaler, at du vasker panden grundigt med den grove side af en svamp, en grov opvaskebørste eller ståluld i ca. 5-10 minutter. Sørg for at vaske både indvendigt og udvendigt - og tjek evt. undervejs med et stykke køkkenrulle, om noget smitter af fra panden. Hvis der kommer mørke pletter på papiret, skal du fortsætte med at vaske. Panden bliver lidt lysere og mere mat, når den grundige vask er færdig.

  3. Tør stegepanden godt

  Inden du sætter stegepanden i ovnen, skal du sørge for, at den er fuldstændig tør. Start med at tørre panden af med køkkenrulle - undgå viskestykker, som kan efterlade stykker af fnug - og sæt derefter panden over lav varme på komfuret, så al vandet fordamper fra panden. 

  4. Påfør olie

  Hæld et par spiseskefulde vindruekerneolie i en lille skål, og påfør olien i et tyndt lag på indersiden og ydersiden af panden ved hjælp af et stykke køkkenrulle. Sørg for at hele overfladen er dækket, men overdriv ikke - der skal ganske lidt olie til. Pas på - panden kan være varm efter step 3. 


  Når panden er smurt i olie, skal du tage et helt nyt stykke køkkenrulle og fjerne så meget olie fra panden, som overhovedet muligt. Panden skal næsten se tør ud - så ved du, at du har det perfekte tynde lag olie, som er ekstremt vigtigt, når du skal opbygge det første lag seasoning.

  5. Varm panden i ovnen

  Placer panden i den forvarmede ovn på en rist. Bradepanden med staniol opsamler evt. olie, der måtte dryppe af under processen. Efter ca. 5 minutter kan du tjekke panden i ovnen - der vil sommetider være dannet små perler af olie på overfladen, som skal fjernes med køkkenrulle. Uanset hvad, er det en rigtig god idé at tørre panden en ekstra gang med køkkenrullen. For meget olie giver nemlig en ujævn seasoning, og du risikerer, at panden ikke opnår samme nonstick-effekt og dermed skal starte forfra.


  6. Køl stegepanden ned

  Sluk ovnen efter en time, og lad panden køle af i ovnen. Når du kan røre ved panden, kan du begynde at lave mad på den. 


  7. Lav mad - eller giv den et ekstra lag seasoning! 

  Nu har din stegepande fået sin første seasoning og vil både have fået et mørkere udtryk og se skinnende ud. Vi har rigtig god erfaring med at komme i gang med madlavning med det samme, fordi det hjælper til at gøre overfladen endnu bedre med tid. Start eksempelvis med at stege en pakke bacon - der er godt med protein og fedt, som er rent guf for din nye stegepande! 

  Alternativt kan du også gentage processen fra step 4-6, hvis du vil have en endnu bedre seasoning før du begynder at lave mad.

  Har du problemer?

  Hvis din pande føles klistret, har du muligvis påført for meget olie. Så skal du bare komme lidt olie i panden og et par gode skefulde groft salt, som du med lidt køkkenrulle kan bruge til at polere overfladen af dine stegepande. Det hjælper med at udjævne overfladen og fjerne evt. overskydende klæbrig olie. 

  Hvis der er kommet rust på din pande, så tøv ikke! Du kan fjerne rust med enten salt, eddikke eller en skuresvamp. Følg en af metoderne beskrevet her.

  Vi anbefaler, at du ikke bruger din nye stegepande til mad, der er tilbøjelig til at klæbe (eks. æg eller fisk), før du har opbygget mere patina og en rigtig god seasoning. 

  Hvis du gerne vil have, at din pande skal være endnu mere glat og “non-stick”, kan du gentage processen (uden vasketrinnet). En stegepande i carbonstål fungerer mere som en støbejernspande, så husk - ingen sæbe overhovedet og brug kun vand sparsomt, når du rengør den.

  Sørg for at smøre panden ind i et tyndt lag vindruekerneolie efter brug, så den ikke ruster - og se i øvrigt vores guide til rengøring af carbonstålpander.

  Jo mere du laver mad i din nye carbonstålpande, jo mere naturligt non-stick bliver den. Mad med et højt fedtindhold hjælper processen på vej, så hiv fat i din nye pande, når du skal stege den perfekte bøf.

  ← Ældre indlæg Nyere indlæg →