Carbonstålpande - Care guide

Når du har fået din stegepande hjem, er der lidt forarbejde, du skal gøre for at passe på panden og samtidig opbygge en naturlig non stick. 

I guiden her vil vi give dig helt grundlæggende tips til, hvordan du passer på din nye pande. Har du en støbejernspande derhjemme, gælder alle tips også for den.

 

Vigtig info om din nye pande:

 • Læs vores Care Guide grundigt inden brug
 • Panden skal "brændes ind" på gaskomfur el. i ovn før brug
 • Brug aldrig "POWER"-funktionen på induktion og undgå hurtige skift mellem kulde og varme - sådan undgår du, at panden slår sig
 • Ved modtagelse kan der være små overfladiske ridser i panden - det er helt normalt, da panden er "trykt" i et stykke jern - ridserne forsvinder, når du går i gang med behandlingen af panden
 • Panden er smurt ind i olie på forhånd for at undgå rust - det er helt normalt, og skal blot vaskes af inden første behandling af panden
 • Panden bliver bedre, jo oftere den bruges - de første gange, du bruger panden, bør du give den godt med olie, så den opbygger sin naturlige non-stick effekt

Sådan får du non-stick-effekten på din pande første gang

 1. Fjern først det beskyttende lag på panden ved varmt vand, når du modtager panden.

 2. Tør derefter panden af med køkkenrulle.

 3. Herefter hælder du en smule olie på panden og smører det jævnt ud på hele panden. Jo mere jævnt du smører panden med olien, jo mere ens bliver looket for den. Er der noget overskydende olie, kan du tørre det af igen, sådan der kun er et helt tyndt lag.

 4. Smid nu panden i en ovn på 200-250 grader i en time.
  Alternativt kan du smide din pande på komfuret, hvis du har gaskomfur, og varme den igennem, sådan den får en gyldenbrun farve under opvarmningen. Har du induktion anbefaler vi ovnmetoden.

 5. Tag panden ud og lad den køle af.

 6. Gentag denne proces 3-4 gange. Så får din pande en jævn naturlig non-stick belægning.

Brug linolie, sesamolie, solsikkeolie eller rapsolie til at brænde ind i din pande i stedet for olivenolien, som du måske har stående. Olivenolie brænder ved for lav en temperatur og giver derfor ikke den optimale effekt.

Når du gør din pande ren

Brug altid varmt vand og tør den af hurtigt efter, når du vil gøre din pande ren.


Stil den derefter på komfuret og varm den godt igennem på komfuret, sådan der ikke er vand eller fugt tilbage. 


Hvis du ønsker at bevare din non-stick på panden, kan du smøre overfladen med en smule olie og “brænde” det ind i panden, når du har brugt den. 


På den måde har din pande altid non-stick. 


Spørgsmål og svar: 

Min pande begynder at se mærkelig ud i forhold til i starten

Det er helt normalt, at din pande vil begynde at ændre udseende. Både når du brænder olien ind i den, og når du bruger den. Jo mere du bruger den, jo mørkere vil den blive. Hvis du tilbereder syreholdige madvarer, eks. tomat, kan dette opløse en smule af din non-stick - i så fald gentager du bare processen, som beskrevet ovenfor.

Hvis den ser “ujævn” ud, skyldes det, at der er blevet smurt et tykkere lag olie på nogle steder.

Min pande slipper ikke ligeså let som tidligere

Begynder panden at miste sin non-stick, skal du blot gentage processen ovenfor et par gange. Så vil den få effekten igen.

Der er rust på min pande. Hvad gør jeg?

Begynder du at se rust på panden, så tag det bare roligt. Tag lidt ståluld og skrub det af. Brænd derefter olie ind i panden igen - og den er god som ny.

Virker panden på induktion, gas eller normale kogeplader?

Panden virker på alle varmekilder. Bemærk: Hvis du har induktion, må du ikke bruger POWER-funktionen, da denne hurtige ophedning, kan forårsage skævheder i panden.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →