Gratis levering til døren 1-3 hverdage | Julegaver byttes til 15.1.2021

Sådan laver du en lækker and til Mortensaften

Når det er Mortensaften, skal vi selvfølgelig have and. Derfor har vi allieret os med Michelin-kok og ven af huset Thomas Rode, der giver dig den bedste opskrift på en lækker and.

Sammen med anden byder opskriften på en frisk rødkålssalat, glaserede jordskokker og naturligvis en god sauce.

Hvorfor vi fejrer Mortens aften (som faktisk hedder Martin), og hvorfor vi spiser And aftenen før mortensdag, kan du få forklaringen på her.

Thomas Rode viser, hvordan anden tilberedes:

Opskriften passer til 4-6 personer, alt efter hvor sultne I er. Følg vores anvisninger nedenfor – og følg med Thomas i videoen herover. Så får du den lækreste and, dine kære nok skal huske mange år frem. 

Sådan tilbereder du anden:

Du skal bruge:

  • En fersk and på ca. 3,0 kg (tø den gerne op i posen et par dage før, og lad den stå utildækket øverst i køleskabet natten over. Så bliver skindet sprødere.)
  • Skallen fra en ½ økologisk appelsin (gem saften)
  • Skallen fra 1 økologisk citron (gem saften)
  • 2 spsk. saltkrystaller
  • 1 spsk. kinesisk five spice
  • 75 g. knoldselleri - skrællet
  • 30 g. gulerod - skrællet
  • 1 kvist rosmarin
  • 3 fed pillede hvidløg
  • 3 stk. rødløg -pillede og skåret i kvarte
  • 5 stk. sorte peberkorn
  • 1 tsk. tomatkoncentrat
  • 3 stk. nelliker
  • 3 stk. allehånde
  • 5 dl. rødvin
  • 5 dl. vand

Fremgangsmåde:

  1. Det allerførste, du gør, er at tænde ovnen på 130°C varmluft.
  2. Herefter trimmer du anden (hvis du er i tvivl om hvordan, så se, hvordan Thomas Rode gør i videoen ovenfor).
  3. Bland nu saltkrystaller, five spice samt appelsin- og citronskal og gnid andens skind med din krydderiblanding.
  4. Læg anden med brystet opad i midten af en bradpande. Læg kråse og hjerte ved siden af. Sæt nu anden i ovnen i to timer.
  5. Drys gerne lidt af det afdryppede fedt over anden undervejs - og tag også noget fra i en skål, som du kan gemme til senere brug.
  6. Efter to timer tilfører du flere ingredienser. Knus først krydderierne let (eventuelt med hjælp fra bunden på en kasserolle), og tilsæt dem sammen med selleri, gulerod, løg, saften fra appelsinen og citronen, rødvin og vand.
  7. Giv anden yderligere 1 ½ - 2 timer. Tag den nu ud og lad den hvile mindst en halv time. Fjern så halsen, hjertet, kråsen, jordskokker samt løg fra bradepanden.
  8. Sæt ovnen op på 230°C (grill). Smid anden i ovnen, når ovnen er helt varm og steg nu skindet sprødt i 6-7 minutter. 

Sådan laver du saucen:

Når du har sat anden til at hvile, begynder du på saucen.

Fjern gump og det, der ligger tilbage fra anden, fra bradepanden. Kom væsken samt løg, gulerod og selleri fra bradepanden over i en gryde. Fjern noget af fedtet med en ske, og gem det sammen med det, du har taget af bradepanden løbende.

Blend væsken sammen med grøntsagerne og sigt det.

Smag det nu til med salt og peber (eventuelt også lidt citronsaft) og tilsæt svesker.

Sådan laver du rødkålssalat med fennikel, æble og rødløg:

Du skal bruge:

  • 1 stort rødkålshoved (ca. 2 kilo)
  • 2-3 gode vinter æbler
  • 2-3 rødløg pillet og fint snittet
  • 1 stor fennikel - delt i 4 fra top til rod befriet for stokken
  • 1 granatæble, halveres hvorefter kernerne bankes ud ved hjælp af en ske
  • 3-4 økologiske appelsiner, skåret i fileter som halveres. Gem saften
  • Ca. 0,5 dl. god rødvinseddike / balsamico
  • Salt og peber
  • Ca. 1 dl. Jomfruolivenolie

Fremgangsmåde:

Start med at fjerne de yderste blade på rødkålen. Skær det nu i 6 både og fjern stokken. 


Snit herefter kålen meget fint (gerne ved hjælp af en food processer) - og lad gerne æbler, rødløg og fennikel følge efter.


Kom hele molevitten i en stor skål med appelsinfileterne og granatæble, og mariner med rødvinseddike (eller balsamico) samt appelsinsaften. 


Tilsæt salt og friskkværnet sort peber. Vend det hele rundt og lad det hele stå ca. 15-20 minutter. Herefter vender du det hele rundt og smager det til.


Suppler endelig salaten med ristede hassel-, val- eller paranødder. Ligesom sprøde bacontern også ville klæde salaten rigtig fint. 


Server salaten til din juleand og gris som alternativ eller som supplement til den traditionelle rødkål.


Sådan laver du de søde jordskokker

Du skal bruge:

  • 6-800 g. små skrællede jordskokker, blancheret 2-3 min og afkølede
  • 2/3 af 1 flaske ahornsirup
  • 1 kvist rosmarin
  • Lidt citronskal, høvlet ved hjælp af en tyndskræller
  • En klat smør

Fremgangsmåde:

Kom ahornsirup i en tykbundet gryde, og kog den ind til en mørk gylden karamel. 

Tilsæt så en klat smør og de kogte og afkølede jordskokker. Glasér nu jordskokkerne i karamellen og servér straks efter.


Så er du i mål - og klar til at fejre mortensaften med dine kære. God fornøjelse!

← Ældre indlæg Nyere indlæg →



Skriv en kommentar

Bemærk, kommentarer skal godkendes, før de bliver synlige på webshoppen.